Dziś Dzień Dziecka, więc cofamy się parę lat wstecz i wspominamy nasze ulubione dania! Ja, gdy byłem mały, mogłem wcinać naleśniki trzy razy dziennie: na śniadanie, obiad i kolację. Nie ważne jakie: z serem, dżemem, czy bananami, ale ważne, żeby były na słodko! Myśląc o swoim ulubionym daniu, postanowiłem zrobić z niego coś więcej — boskie i niezwykle proste w przygotowaniu ciacho! Bo zrobienie naleśników jest przecież dziecinnie proste!
Pyszne spaghetti z truskawkami, jogurtem naturalnym i cynamonem, do tego troszkę cukru trzcinowego. Posmakuje na pewno dzieciom i dorosłym. Moje dzieci to danie uwielbiają, co roku jak są truskawki to robimy i wcinają aż im się uszy trzęsą :-)
Frangipane to popularny we Francji i Włoszech migdałowy krem używany do ciast i tart. Tym razem zamiast jednej dużej tarty przygotowałam małe tartaletki z rabarbarem w wersji na szybko z ciasta francuskiego.
Zwykle kupuję ogórki kiszone czy małosolne, ale w tym roku zdecydowałam się zrobić na próbę smam. Udało mi się wybrać ogórki takiej samej wielkości ok 7 cm.
To ciasto powstało z potrzeby zużycia większej ilości żółtek po bezach. A dodatkowo zostały mi jeszcze dwie bezy z poprzedniego dnia i postanowiłam je pokruszyć na polewę czekoladową.
Pięknie wyrasta, w sam raz wilgotne i ładnie się prezentuje. Może być bazą wielu ciast przekładanych i tortów.
Lato to taka pora, kiedy zdecydowanie chętniej i częściej robimy serniki bez pieczenia, ciasta z owocami i ciasta galaretką.
Dziś mam dla Was przepis na pyszne, lekkie ciasto na biszkoptach, które jest idealnym pomysłem na upalny dzień.
Wspaniale orzeźwia i zaspokaja apetyt na słodkości!
Ciasto jest bez pieczenia, więc robi się błyskawicznie!
Uwielbiam takie przepisy – jedno ciasto z rabarbarem, a tyle możliwości. Zmieniając dwa składniki można przez całe lato serwować bliskim zupełnie nowe desery bazujące na tej samej podstawie. Zimą natomiast upiekę to ciasto z konfiturą, albo bez dodatków i podam z kremowym sosem waniliowym – wyobrażacie to sobie? Już niemal czuję ten smak…
Póki sezon na szparagi jeszcze trwa, należy się Wam jeszcze jedna szparagowa propozycja — cudownie zielona i pyszna sałatka z serem feta, roszponką, świeżymi ziołami i sosem chimichurri! Wprost stworzona na letnie grillowanie na świeżym powietrzu!
Smoothie mleczno-owocowe to smaczne pierwsze śniadanie, podwieczorek lub kolacja. Idealne na upalne dni, lekkostrawne i odżywcze. Dodatek mango zadba o super smak i niezwykle aksamitną konsystencję napoju.
Dziś zapraszam Was na sałatkę z roszponką i tuńczykiem. Pyszną, lekką i pożywną. Idealną na letnią kolację, przekąskę czy drugie śniadanie. Ostatnio bardzo lubimy i często robimy takie warzywne mixy z dodatkiem rybki, sera czy jajek, świetnie sprawdzają się w upalne dni, może i Wam zasmakują :)
Do zrobienia prawdziwego mango lassi potrzebne są owoce mango odmiany alphonso, które u nas są chyba nie do dostania. Można się posiłkować puszkową pulpą i taka opcja jest chyba najbardziej realna w naszych warunkach. Mój napój zrobiłam z dostępnych marketowych owoców i taki też mi odpowiada. Pyszny i orzeźwiający:-)
Bitki z indyka to bardzo smaczna propozycja obiadowa. Sos wzbogaciłam dodatkiem pieczarek i strąka czerwonej papryki i dla smaku i dla koloru. To dobry pomysł na wykorzystanie piersi indyka. Jeśli omijasz filet z indyka szerokim łukiem, bo myślisz, że to nieciekawe, suche mięso koniecznie zrób te bitki!
Trwa sezon na szparagi, truskawki i inne cuda, ale nie zapominajmy, że w warzywniakach uśmiechają się też do nas młode ziemniaki. Wiadomo, że smakują znakomicie po prostu z koperkiem, ale proponuję je też przemycić do ciasta na bagietkę. Starte ta tarce ziemniaki w połączeniu z octem balsamicznym przyspieszają fermentację ciasta i sprawiają, że miąższ wychodzi przepięknie elastyczny.