Jagodowy sernik na zimno
Czy wspominałam już, że jagody to moje ulubione letnie owoce? Tak, setki razy! :) Dzisiejszy jagodowy sernik na zimno ma cieszyć nie tylko podniebienie, ale też oko, dlatego zdecydowałam się na wielokolorową wersję ombre. Wymaga nieco więcej pracy, ale efekt końcowy tak bardzo mi się podobał, że pomyślałam, że warto Wam zaprezentować go właśnie w takiej formie.
Ale, ale! jest też wersja dla zapracowanych :) Spokojnie z podanych proporcji możecie wyczarować jednokolorowy jagodowy sernik – zapewniam, że będzie równie pyszny! Do przygotowania sernika wykorzystałam okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm.
Po więcej jagodowych inspiracji zapraszam Was tutaj.
Składniki na spód:250 g herbatników
100 g masła
1 kg sera na sernik (może być z wiaderka)
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
500 ml śmietany kremówki (375 ml zużyjemy do sernika, reszta jest do dekoracji)
4 czubate łyżeczki żelatyny
+ 600-700 g jagód (to ok. 1 litr)
Jagodowy sernik na zimno – jak to zrobić?Herbatniki rozdrabniamy w blenderze na proszek. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku.
Masę z herbatników wysypujemy do tortownicy i dociskamy do dna.
Masę serową rozdzielamy między 3 miski.
Blendujemy większość jagód (zostawcie garść lub 2 do dekoracji).
Przygotowujemy pierwszą warstwę sernika. Zagotowujemy 0,5 szklanki śmietany kremówki (to 125 ml), do zagotowanej śmietany dodajemy: 1 czubatą łyżeczkę żelatyny, 0,5 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru.
Mieszamy śmietanę, aż do rozpuszczenia żelatyny. Jeśli żelatyna mimo mieszania nie chce dokładnie się rozpuścić, całość można zblendować ręcznym blenderem.
Boki foremki wykładamy paskami sztywnej foliowej koszulki do segregatora (najlepiej czystej oczywiście ;). Dzięki temu gotowy sernik będzie można łatwo wyciągnąć z foremki. Śmietanę kremówkę dodajemy do sera na sernik i mieszamy do połączenia – najwygodniej zrobić to drucianą trzepaczką, można użyć też ręcznego miksera.
Gotową masę wlewamy na przygotowany wcześniej spód i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania kolejnej warstwy.
Do kolejnej porcji sera dodajemy 1 łyżkę przygotowanego wcześniej musu jagodowego i mieszamy. Przygotowujemy śmietanę z żelatyną dokładnie jak przy poprzedniej warstwie. Można korzystać cały czas z tego samego garnuszka, nie trzeba go myć. Mieszamy masę serową i kremówkę.
Wlewamy przygotowaną masę do foremki i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania kolejnej warstwy.
Do kolejnej porcji sera dodajemy 3 duże łyżki musu jagodowego i dokładnie mieszamy. Przygotowujemy śmietanę z żelatyną dokładnie jak przy poprzedniej warstwie. Można korzystać cały czas z tego samego garnuszka, nie trzeba go myć. Mieszamy masę serową i kremówkę.
Wlewamy przygotowaną masę do foremki i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania ostatniej warstwy.
Pozostały mus jagodowy zagotowujemy. Dodajemy do niego resztę żelatyny, cukru i cukru waniliowego. Mieszamy dokładnie do rozpuszczenia żelatyny, można też zblendować ręcznym blenderem.
Kiedy mus nie jest już gorący, wylewamy go na schłodzony wcześniej sernik. Całość wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Mój jagodowy sernik na zimno chłodził się w lodówce przez całą noc.
Po schłodzeniu wyciągamy sernik z formy i delikatnie odklejamy foliowe paski.
Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno (można dodać 1 łyżeczkę cukru pudru), wyciskamy na wierzchu sernika ozdobne rozetki, dekorujemy jagodami.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)