Jagodowy sernik na zimno

Jagodowy sernik na zimno

Czy wspominałam już, że jagody to moje ulubione letnie owoce? Tak, setki razy! :) Dzisiejszy jagodowy sernik na zimno ma cieszyć nie tylko podniebienie, ale też oko, dlatego zdecydowałam się na wielokolorową wersję ombre. Wymaga nieco więcej pracy, ale efekt końcowy tak bardzo mi się podobał, że pomyślałam, że warto Wam zaprezentować go właśnie w takiej formie.

Ale, ale! jest też wersja dla zapracowanych :) Spokojnie z podanych proporcji możecie wyczarować jednokolorowy jagodowy sernik – zapewniam, że będzie równie pyszny! Do przygotowania sernika wykorzystałam okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm.

Po więcej jagodowych inspiracji zapraszam Was tutaj.

Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na spód:

250 g herbatników
100 g masła

Składniki na masę serową:

1 kg sera na sernik (może być z wiaderka)
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
500 ml śmietany kremówki (375 ml zużyjemy do sernika, reszta jest do dekoracji)
4 czubate łyżeczki żelatyny

+ 600-700 g jagód (to ok. 1 litr)

Jagodowy sernik na zimno – jak to zrobić?

Herbatniki rozdrabniamy w blenderze na proszek. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku.

Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Masę z herbatników wysypujemy do tortownicy i dociskamy do dna.

Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Masę serową rozdzielamy między 3 miski.

Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Blendujemy większość jagód (zostawcie garść lub 2 do dekoracji).

Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowujemy pierwszą warstwę sernika. Zagotowujemy 0,5 szklanki śmietany kremówki (to 125 ml), do zagotowanej śmietany dodajemy: 1 czubatą łyżeczkę żelatyny, 0,5 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru.

Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mieszamy śmietanę, aż do rozpuszczenia żelatyny. Jeśli żelatyna mimo mieszania nie chce dokładnie się rozpuścić, całość można zblendować ręcznym blenderem.

Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Boki foremki wykładamy paskami sztywnej foliowej koszulki do segregatora (najlepiej czystej oczywiście ;). Dzięki temu gotowy sernik będzie można łatwo wyciągnąć z foremki. Śmietanę kremówkę dodajemy do sera na sernik i mieszamy do połączenia – najwygodniej zrobić to drucianą trzepaczką, można użyć też ręcznego miksera.

Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotową masę wlewamy na przygotowany wcześniej spód i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania kolejnej warstwy.

Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do kolejnej porcji sera dodajemy 1 łyżkę przygotowanego wcześniej musu jagodowego i mieszamy. Przygotowujemy śmietanę z żelatyną dokładnie jak przy poprzedniej warstwie. Można korzystać cały czas z tego samego garnuszka, nie trzeba go myć. Mieszamy masę serową i kremówkę.

Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wlewamy przygotowaną masę do foremki i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania kolejnej warstwy.

Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do kolejnej porcji sera dodajemy 3 duże łyżki musu jagodowego i dokładnie mieszamy. Przygotowujemy śmietanę z żelatyną dokładnie jak przy poprzedniej warstwie. Można korzystać cały czas z tego samego garnuszka, nie trzeba go myć. Mieszamy masę serową i kremówkę.

Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wlewamy przygotowaną masę do foremki i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania ostatniej warstwy.

Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pozostały mus jagodowy zagotowujemy. Dodajemy do niego resztę żelatyny, cukru i cukru waniliowego. Mieszamy dokładnie do rozpuszczenia żelatyny, można też zblendować ręcznym blenderem.

Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedy mus nie jest już gorący, wylewamy go na schłodzony wcześniej sernik. Całość wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Mój jagodowy sernik na zimno chłodził się w lodówce przez całą noc.

Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po schłodzeniu wyciągamy sernik z formy i delikatnie odklejamy foliowe paski.

Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno (można dodać 1 łyżeczkę cukru pudru), wyciskamy na wierzchu sernika ozdobne rozetki, dekorujemy jagodami.

Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Kategorie przepisów