Babeczki na maślance z czarną maliną i migdałową kruszonką
Te banalne i szybkie w przygotowaniu babeczki na maślance są wprost stworzone do pieczenia z sezonowymi owocami! Można je przygotować z truskawkami, porzeczką, agrestem, malinami, jeżynami, brzoskwinią, jagodami, czy czymkolwiek innym, czego dusza zapragnie. Ja swoje upiekłem z czarną maliną z własnego ogródka, którą gorąco polecam, bo jest zdrowsza i smaczniejsza od czerwonej. Babeczki, dzięki użyciu maślanki, są bardziej mokre i delikatne. Aby były jeszcze pyszniejsze, postanowiłem zamiast tradycyjnej kruszonki z mąki pszennej, przygotować ją z mielonych migdałów — jest przepyszna! Ten przepis na babeczki polecam o każdej porze roku, nawet tym, co mają dwie lewe ręce do pieczenia!
* SKŁADNIKI na ok. 18 babeczek
Babeczki na maślance:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g cukru, najlepiej brązowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
- 3 jajka
- 100 g roztopionego masła
- 250 ml maślanki
- 250 g czarnych malin (lub innych sezonowych owoców)
Kruszonka migdałowa:
- 100 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej*
- 50 g cukru, najlepiej trzcinowego
- 50 g zimnego masła
* PRZYGOTOWANIE
Babeczki na maślance Wszystkie składniki suche wymieszaj ze sobą. Do osobnej miseczki wbij jajka, dodaj roztopione i wystudzone masło oraz wlej maślankę. Roztrzep za pomocą rózgi. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj za pomocą łyżki do połączenia się składników. Wsyp czarne maliny i delikatnie rozprowadź je w cieście (część możesz pozostawić na wierzch). Papilotki włóż do foremki na muffiny i wlej po 2 łyżki ciasta do ok. ¾ wysokości foremki. Na wierzchu możesz ułożyć dodatkowo kilka czarnych malin.
Kruszonka migdałowa Z podanych składników zagnieć kruszonkę i posyp nią wierzch babeczek. Foremkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 25-30 minut do suchego patyczka. Babeczki podawaj po wystudzeniu.
*Jeżeli nie posiadasz mielonych migdałów, z powodzeniem możesz użyć mąki pszennej i dodać łyżeczkę ekstraktu migdałowego lub waniliowego.
*