Gofry z mozzarellą i salami
Takie wytrawne gofry możesz przyrządzić na śniadanie, obiad czy kolację. Fajnie też sprawdzą się zapakowane na lunch do pracy czy szkoły. Lekko pikantne, z wyraźnym smakiem salami. Co prawda najlepiej smakują na ciepło, bo wtedy ser się tak fajnie ciągnie.
Tak jak moje ostatnie naleśniki indyjskie tak mam nadzieję, że i te gofry okażą się lubianym przepisem.
Porcji: 3 duże okrągłe gofry, z czego każdy podzielony na 4 mniejsze
Składniki:
Ciasto na gofry:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 jajko
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta chilli
1 łyżka suszonego oregano
Wszystko razem mieszamy w większej misce do uzyskania gładkiego ciasta, lekko gęstego (gęściejsze niż na naleśniki)
Dodatki:
garść sera mozzarelli
kilka plastrów salami/ cienkiego boczku/szynki
Smażymy na rozgrzanej gofrownicy, lekko naoliwionej.
Rozlewamy pierwszą część ciasta, tak, aby lekko przykryła powierzchnię, dodajemy gdzieniegdzie dodatki i nalewamy kolejną część ciasta. Zamykamy gofrownicę i czekamy ?