Gofry z mozzarellą i salami

Gofry z mozzarellą i salami

Takie wytrawne gofry możesz przyrządzić na śniadanie, obiad czy kolację. Fajnie też sprawdzą się zapakowane na lunch do pracy czy szkoły. Lekko pikantne, z wyraźnym smakiem salami. Co prawda najlepiej smakują na ciepło, bo wtedy ser się tak fajnie ciągnie. 

Tak jak moje ostatnie naleśniki indyjskie tak mam nadzieję, że i te gofry okażą się lubianym przepisem.

Zdjęcie - Gofry z mozzarellą i salami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gofry z mozzarellą i salami

Porcji: 3 duże okrągłe gofry, z czego każdy podzielony na 4 mniejsze

 

Składniki:

Ciasto na gofry:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mleka

1 jajko

szczypta soli

szczypta pieprzu

szczypta chilli

1 łyżka suszonego oregano

 

Wszystko razem mieszamy w większej misce do uzyskania gładkiego ciasta, lekko gęstego (gęściejsze niż na naleśniki)

Dodatki:

garść sera mozzarelli

kilka plastrów salami/ cienkiego boczku/szynki

Smażymy na rozgrzanej gofrownicy, lekko naoliwionej.

Rozlewamy pierwszą część ciasta, tak, aby lekko przykryła powierzchnię, dodajemy gdzieniegdzie dodatki i nalewamy kolejną część ciasta. Zamykamy gofrownicę i czekamy ?

Zdjęcie - Gofry z mozzarellą i salami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gofry z mozzarellą i salami

Zdjęcie - Gofry z mozzarellą i salami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gofry z mozzarellą i salami

Kategorie przepisów