Szarlotka na zimno
Szarlotka w wydaniu „na szybko i bez pieczenia” !
Choć szarlotka kojarzy mi się bardziej z okresem jesienno-zimowym myślę, że równie dobrze sprawdza się jako lekki deser w upalne dni 😄 Oczywiście jako fanka przypraw korzennych nie mogłam nie dodać do jabłek cynamonu. Tak powstał pyszny deser na zimno w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Zdrowe ciasto, którym możemy zajadać się bez wyrzutów !
Składniki:
Spód:
1/2 szkl. daktyli
50 g płatków owsianych
30 g wiórków kokosowych
4 łyżki masła orzechowego
Masa jabłkowa:
2 kg jabłek
4 łyżeczki agaru
woda
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki cynamonu
cukier (ilość według uznania)
Sposób wykonania:
Spód:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 30 min. Po tym czasie daktyle odsączamy, przekładamy do miksera. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Tak przygotowaną masą wykładamy spód formy (u mnie tortownica o średnicy 25 cm.) mocno dociskając dłonią.Tortownicę wkładamy do lodówki.
Masa jabłkowa :
Jabłka obieramy i kroimy w większe kawałki (zostawiamy kilka plasterków do dekoracji). Połowę jabłek miksujemy z odrobiną cukru na mus. Drugą część jabłek przekładamy do garnka, dodajemy cynamon, ok. 3 łyżek wody i gotujemy od czasu do czasu mieszając aż jabłka zmiękną ale nie będą rozgotowane, następnie dodajemy mus i dokładnie mieszamy. 3 łyżki agaru mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody, następnie wlewamy do jabłek. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód i zostawiamy do wystygnięcia. Na wierzchu ciasta układamy plasterki jabłek. Całość schładzamy w lodówce.