Sernik z jagodami

Sernik z jagodami

Nigdy nie kryłam się z moją miłością do jagód, jeśli do tego dołoży się jeszcze sernik i mocno czekoladowe brownie – to dla mnie ciasto absolutnie idealne :) Bardzo podoba mi się połączenie sernika ze spodem brownie, ciasto jest już same w sobie wilgotne, ale dodatkowo przy leżakowaniu w lodówce chłonie wilgoć z sernika, co sprawia, że całość naprawdę rozpływa się w ustach! Sernik z jagodami piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm.

Zdjęcie - Sernik z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na spód brownie Składniki na sernik:

750 g sera na sernik
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
50 g masła
1 opakowanie budyniu waniliowego

+ ok. 2 szklanki jagód

Jak zrobić sernik z jagodami?

Spód brownie przygotowujemy wg. przepisu, ja swój piekłam wieczorem poprzedniego dnia. Jeśli pieczecie wszystko tego samego dnia, spód po upieczeniu trzeba odstawić na ok. 30 minut do przestudzenia.

Zdjęcie - Sernik z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jagody myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Zdjęcie - Sernik z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.

Zdjęcie - Sernik z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wszystkie składniki mieszamy razem na jednolitą masę – można zrobić to na niskich obrotach miksera lub drucianą trzepaczką, ważne, żeby nie wtłaczać zbyt dużo powietrza do masy.

Zdjęcie - Sernik z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do masy serowej dodajemy ok. 1 szklanki jagód i delikatnie mieszamy.

Zdjęcie - Sernik z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przelewamy na spód brownie (spód blaszki powinien być wyłożony papierem do pieczenia, boki nie – dzięki temu sernik przyklei się do brzegów i będzie miał ładne równe krawędzie).

Zdjęcie - Sernik z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Pieczemy ok. 1 godz. do 1 godz 15 min. (brzegi powinny lekko się zaokrąglić, środek ciągle ma być jeszcze lekko surowy). Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki (można zablokować drewnianą łyżką lub ściereczką) i zostawiamy sernik na minimum godzinę. Jeśli sernik będzie się za długo piekł zacznie mocno rosnąć i pękać, a po przestudzeniu i tak opadnie.

Zdjęcie - Sernik z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedy nie jest już gorący, dokładnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Zdjęcie - Sernik z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wierzch smarujemy śmietaną lub jogurtem naturalnym i dekorujemy pozostałymi jagodami. Można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Zdjęcie - Sernik z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Kategorie przepisów