Sernik na zimno na spodzie brownie z galaretką i malinami
Czerwiec to ewidentnie u mnie miesiąc serników! Ale ich nigdy nie za wiele! Poprzedni sernik z białą czekoladą cieszył się wśród Was tak wielką popularnością, że postanowiłem przygotować jeszcze jeden; bardzo podobny. ;) Tym razem wykorzystałem maliny, które powoli wypierają ze straganów truskawki. Poza tym, połączenie malin i białej czekolady jest wprost obłędne. W tym przepisie w samej masie serowej trochę zmieniłem proporcję, aby sernik był lżejszy i delikatniejszy, dzięki temu ma bardziej galaretowatą konsystencję. Postanowiłem również upiec go dla odmiany na spodzie z brownie, którego czekoladowy kolor nadaje fajnego kontrastu i ładnie się prezentuje w połączeniu z bielą i czerwienią. Uważam, że to kolejny sernik doskonały. Który lepszy? Nie wiem sam, więc najlepiej jak wypróbujecie oba. ;) PS. Ten sernik na zimno z galaretką i malinami upiekłem w dużej blasze, żeby starczyło go nawet dla niespodziewanych gości. Tylko mogą do Was zacząć częściej wpadać. To tak, żeby nie było, że nie ostrzegałem. :D
*
SKŁADNIKI
na dużą blachę 36x25 cm
Brownie:
- 200 g masła
- 300 g czekolady mlecznej
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 3 jajka
- szczypta soli
Galaretka z malinami:
- 2 galaretki malinowe lub truskawkowe
- 500 g malin
- 1 kg białego sera w wiaderku*
- 200 g sera mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 300 g białej czekolady
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 6 łyżeczek żelatyny
* PRZYGOTOWANIE
Brownie Połamaną czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej. Pamiętaj, aby mieszać ją od czasu do czasu. Następnie odstaw do przestudzenia.
Jajka ubij z cukrem oraz solą, aż powstanie piana. Kolejno do masy dodaj roztopioną i wystudzoną czekoladę i połącz ją za pomocą miksera z jajkami. Na sam koniec wsyp mąkę i zmiksuj całość ponownie.
Blachę pokryj papierem do pieczenia i wylej masę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez 35-40 minut, aż ciasto urośnie. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Sernik z białą czekoladą (Pamiętaj, aby składniki miały temperaturę pokojową. Szczególnie ważne jest, aby ser, mascarpone i kremówka nie były zimne; inaczej w serniku powstaną grudki).
Ser biały, mascarpone oraz śmietanę kremówkę zmiksuj za pomocą blendera lub połącz trzepaczką. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali, ostudź i dodaj do masy serowej wraz z ekstraktem z wanilii oraz cukrem pudrem. Dokładnie wymieszaj.
Żelatynę zalej 50 ml zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Kolejno wlej 50 ml wrzątku i dokładnie nią w nim rozprowadź. Dodaj do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
Gotową masę wylej na wystudzony spód brownie. Sernik wstaw do lodówki do częściowego stężenia.
Galaretka z malinami Dwie galaretki (na 500 ml wody każda) rozpuść we wrzątku (wody wlej mniej, ok. 700 ml) i odstaw do wystudzenia. Na lekko już stężałym serniku ułóż maliny i zalej cienką warstwą galaretki. Następnie odstaw do stężenia (dzięki temu maliny nie będą pływać po całej galaretce). Gdy częściowo się zsiądzie, wlej resztę galaretki, a sernik wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Przed podaniem krój nożem zanurzonym we wrzątku.
*Do serników na zimno zalecam wykorzystanie sera w wiaderku ze względu na jego gładką strukturę. Ważne jest jednak, aby był to w 100% zmielony twaróg, a nie mieszanka śmietanki z mlekiem w proszku i kilkunastoma innymi składnikami!
*