Chleb na zakwasie z pomidorami, mozzarellą i bazylią

Zdjęcie - Chleb na zakwasie z pomidorami, mozzarellą i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lipiec to idealna pora na pomidora, teraz smakuje najlepiej! Zarówno na chlebie, jak i w chlebie, dlatego z przyjemnością przemycam go do wypieków. Pomidory idealnie komponują się z mozzarellą i bazylią, dlatego wszystkie 3 składniki połączyłam w cieście i wyszedł z tego przepiękny pomidorowy bochenek.

Czas całkowity: 4 godz 37 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 37 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 550 g
  2. letnia woda - 200 ml
  3. aktywnego zakwasu żytniego - 150 g
  4. soli - 1,5 łyżeczki
  5. ząbki czosnku - 1 szt.
  6. pomidor - 1 szt.
  7. pomidorów z puszki/passaty pomidorowej - 100 g
  8. garść liści bazylii - 1 szt.
  9. mozzarelli - 100 g

Potrzebne narzędzia:

  1. koszyk do wyrastania chleba
  2. ściereczka
  3. misa
  4. waga kuchenna

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy passatę pomidorową, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, pokrojoną mozzarellę, posiekany drobno czosnek, posiekaną bazylię, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie do wyrośnięcia na 2 godziny pod przykryciem.
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek, przekładamy go do koszyka złączeniem ku górze (wyłożonego ściereczką i posypanego mąką). Zostawiamy pod przykryciem na 2 godziny.
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika ustawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu. Bierzemy koszyk i odwracamy go dnem do góry przerzucając ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Z wierzchu nacinamy i wstawiamy do pieca. Pieczemy 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i 200 stopni, chleb pieczemy jeszcze 27 minut. Po tym czasie studzimy na kuchennej kratce.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.

Zdjęcie - Chleb na zakwasie z pomidorami, mozzarellą i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb na zakwasie z pomidorami, mozzarellą i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb na zakwasie z pomidorami, mozzarellą i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb na zakwasie z pomidorami, mozzarellą i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

4 składnikowe bułeczki bez zagniatania

4 składnikowe bułeczki bez zag…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Lipcowa Piekarnia zaprasza!

Lipcowa Piekarnia zaprasza!

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Paluchy maślane

Paluchy maślane

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Odrywany chlebek z ziołami, czosnkiem i serem
1

Odrywany chlebek z ziołami, cz…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Puszyste bułeczki z ziemniakami
1

Puszyste bułeczki z ziemniakam…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Precelki drożdżowe

Precelki drożdżowe "czosnkowo-…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Ciecierzyca z papryką i porem
1

Ciecierzyca z papryką i porem

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z pora
2

Sałatka z pora

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Zupa z cukinii i szpinaku na mleku kokosowym z ostrą nutą. Fragment

Zupa z cukinii i szpinaku na m…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Gołąbki na parze z soczewicą i pieczarkami

Gołąbki na parze z soczewicą i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pieczone kotlety z soczewicy
1

Pieczone kotlety z soczewicy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa selerowa z błękitnym serem pleśniowym

Zupa selerowa z błękitnym sere…

figmara figmara
figowe smaki