Chleb na zakwasie z pomidorami, mozzarellą i bazylią
Lipiec to idealna pora na pomidora, teraz smakuje najlepiej! Zarówno na chlebie, jak i w chlebie, dlatego z przyjemnością przemycam go do wypieków. Pomidory idealnie komponują się z mozzarellą i bazylią, dlatego wszystkie 3 składniki połączyłam w cieście i wyszedł z tego przepiękny pomidorowy bochenek.
Czas całkowity: 4 godz 37 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 37 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 550 g
- letnia woda - 200 ml
- aktywnego zakwasu żytniego - 150 g
- soli - 1,5 łyżeczki
- ząbki czosnku - 1 szt.
- pomidor - 1 szt.
- pomidorów z puszki/passaty pomidorowej - 100 g
- garść liści bazylii - 1 szt.
- mozzarelli - 100 g
Potrzebne narzędzia:
- koszyk do wyrastania chleba
- ściereczka
- misa
- waga kuchenna
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy passatę pomidorową, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, pokrojoną mozzarellę, posiekany drobno czosnek, posiekaną bazylię, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie do wyrośnięcia na 2 godziny pod przykryciem.
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek, przekładamy go do koszyka złączeniem ku górze (wyłożonego ściereczką i posypanego mąką). Zostawiamy pod przykryciem na 2 godziny.
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika ustawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu. Bierzemy koszyk i odwracamy go dnem do góry przerzucając ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Z wierzchu nacinamy i wstawiamy do pieca. Pieczemy 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i 200 stopni, chleb pieczemy jeszcze 27 minut. Po tym czasie studzimy na kuchennej kratce.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.