Quinoa bowl z avocado
Na blogach i profilach instagramowych można zauważyć od pewnego czasu szał podawania posiłków w miskach. To najnowszy trend w kuchni zwany Bowl food, który stawia na świeżość, sezonowe składniki i prostotę w przygotowaniu.
Widzimy miski Buddy, miski ze smoothie , miski z burrito, z polentą, ryżem i makaronem. Miska daje nam wiele możliwości. Możemy w niej przygotować śniadanie, obiad, kolację. Na słodko lub słono. Na zimno lub ciepło. Podać sałatkę, owsiankę, azjatyckie danie z ryżem, włoski makaron, pożywne danie jednogarnkowe lub zupę. To zbilansowany posiłek i do tego pięknie udekorowany. Wystarczy trochę wyobraźni, by połączyć składniki: bazę, warzywa, białka, toppingi oraz dressing lub bulion.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, daj się ponieść wyobraźni i do dzieła! Przekonasz się, że posiłek robiony w misce uruchamia ogromne pokłady twórcze:-).
Składniki:
- 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoa
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 główka małej sałaty,
- kilka rzodkiewek pokrojonych w plasterki,
- 1 awokado pokrojone w plasterki,
- świeży szczypiorek,
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
- można dodatkowo podać jajko lub ulubiony ser (lub inne żródło białka),
sos:
- 1 avocado,
- 1 ząbek czosku,
- pół pęczka liści rzodkiewek,
- 1/4 szkl. oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny,
- 1 łyżeczka skórki startej cytrynowej,
- 1 łyżka winnego białego octu,
- 6-8 łyżek wody lub więcej,
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Przygotowanie: Podgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni. Dodać gotowaną komosę i smażyć do zrumienienia. Odstawić do ostygnięcia. Przygotować sos miksując wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem. W razie gdy jest zbyt gęsty należy dodać więcej wody. Ułożyć quinoa w miseczce. Dodać porwaną sałatę, pokrojone rzodkiewki, avocado i szczypiorek plus białkowy dodatek (jajko,ser...) Avocado można wcześniej polać sokiem z cytryny, aby nie czerniało. Doprawić warzywa solą i pieprzem. Polać zielonym sosem z avocado.