Frittata z bazylią

Zdjęcie - Frittata z bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzisiejsza propozycja to danie, do którego składniki Włosi zawsze mają w domu, dlatego często przygotowywane jest na szybko po pracy. W Polsce z tymi produktami też nie ma problemu, dlatego zachęcam do wypróbowania takiego połączenia. Frittata ma świeży, charakterystyczny smak bazylii, a zaostrzona jest parmezanem.
Frittata z bazylią
- 6 jajek
- 75g parmezanu
- kilka gałązek bazylii
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy

1) Jajka roztrzepać w misce razem ze startym parmezanem, podartymi listkami bazylii, solą i pieprzem.
2) Oliwę rozgrzać na patelni na średnim ogniu i wlać jajka.
3) Smażyć przez ok. 5 minut, aż spód się zarumieni.
4) Odwrócić i smażyć przez 3 minuty.
5) Ostrożnie zdjąć z patelni i podawać posypane listkami bazylii.

Przepis pochodzi z książki "Dwaj łakomi Włosi", Gennaro Contaldo, Antonio Carluccio

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 480 kcal

Przepisy z tych kategorii

Pavlova z kremem budyniowym i truskawkami
1

Pavlova z kremem budyniowym i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Biszkoptowy omlet śniadaniowy

Biszkoptowy omlet śniadaniowy

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Tort bezowy
2

Tort bezowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Omlet makaronowy ze szparagami

Omlet makaronowy ze szparagami

aronia aronia
Wiem co jem

Bezy czekoladowe z borówkami

Bezy czekoladowe z borówkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Mini serniczki limonkowe z bezą włoską

Mini serniczki limonkowe z bez…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Spaghetti alla carbonara
2

Spaghetti alla carbonara

food² food²
Food Square

Ribollita - toskańska zupa z fasoli

Ribollita - toskańska zupa z f…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Karczochy confit. Włochy zamknięte w słoiku…

Karczochy confit. Włochy zamkn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pizza na cieście twarogowym
2

Pizza na cieście twarogowym

Kaś Kaś
Bake&Taste

Wyjątkowe tiramisu na wyjątkowy dzień
2

Wyjątkowe tiramisu na wyjątkow…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Cantuccini- włoskie ciasteczka migdałowe
1

Cantuccini- włoskie ciasteczka…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty