Frittata z bazylią

Zdjęcie - Frittata z bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzisiejsza propozycja to danie, do którego składniki Włosi zawsze mają w domu, dlatego często przygotowywane jest na szybko po pracy. W Polsce z tymi produktami też nie ma problemu, dlatego zachęcam do wypróbowania takiego połączenia. Frittata ma świeży, charakterystyczny smak bazylii, a zaostrzona jest parmezanem.
Frittata z bazylią
- 6 jajek
- 75g parmezanu
- kilka gałązek bazylii
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy

1) Jajka roztrzepać w misce razem ze startym parmezanem, podartymi listkami bazylii, solą i pieprzem.
2) Oliwę rozgrzać na patelni na średnim ogniu i wlać jajka.
3) Smażyć przez ok. 5 minut, aż spód się zarumieni.
4) Odwrócić i smażyć przez 3 minuty.
5) Ostrożnie zdjąć z patelni i podawać posypane listkami bazylii.

Przepis pochodzi z książki "Dwaj łakomi Włosi", Gennaro Contaldo, Antonio Carluccio

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 480 kcal

Przepisy z tych kategorii

Ciasto klementynkowe bez mąki
1

Ciasto klementynkowe bez mąki

food² food²
Food Square

Keks świąteczny z bakaliami z białą czekoladą

Keks świąteczny z bakaliami z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kaiserschmarrn - omlet cesarski

Kaiserschmarrn - omlet cesarsk…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Pasta jajeczna z curry

Pasta jajeczna z curry

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kruche ciasto z żurawiną i bezą
2

Kruche ciasto z żurawiną i bez…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto użądlenie pszczoły
2

Ciasto użądlenie pszczoły

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Sierpniowa focaccia
1

Sierpniowa focaccia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Grissini z kurkami i koperkiem
2

Grissini z kurkami i koperkiem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Rigatoni z klopsami, pomidorowym sosem i mozzarellą. Lipcowa obfitość…
3

Rigatoni z klopsami, pomidorow…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Włoska zupa z dorszem
1

Włoska zupa z dorszem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Crostata z włoską bezą
2

Crostata z włoską bezą

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Panna cotta

Panna cotta

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy