Kiszona czerwona kapusta - wersja uproszczona
Używałam czerwonej kapusty do farbowania jajek na święta. Zostało mi ponad pół główki. Nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić. Nie przepadam za gotowaną, a na surówki nie miałam chęci. Za to kiszona to moja ulubiona. Niestety kiszenie czerwonej kapusty jest znacznie bardziej kłopotliwe niż białej. Ma mniej soku, trzeba się więc bardziej napracować przy ugniataniu. Postanowiłam pójść na skróty. Skoro zalane solanką wszelkie warzywa świetnie się kiszą, czemu miałaby nie ukisić się kapusta. Kapustę zalałam tylko solanką, ale następnym razem dodam pewnie czosnek i chrzan. Ale i bez dodatków wyszła świetnie, a pracy przy niej niewiele. Bardzo polecam!
składniki
główka czerwonej kapusty
sól kamienna do przetworów niejodowana - 1 łyżka na 0,5 l wody
przegotowana, gorąca woda
Przygotowanie
Zdjąć wierzchnie liście kapusty.Kapustę przekroić na cztery części, wyciąć głąb, poszatkować. Można robotem, ja pokroiłam cienko nożem. Kapustę przełożyć do odpowiedniego naczynia ( np. kamionki), lekko ugniatając.
Zrobić zalewę - w gorącej wodzie rozpuścić sól (łyżka soli na 500 ml wody), i taką, gorącą jeszcze solanką, zalać kapustę, Musi być całkowicie zakryta.
Położyć na wierzchu mały talerzyk, a na talerzyku kamień lub inne obciążenie, przykryć ściereczką i odstawić na parę dni w temperaturze pokojowej. Smacznego!
Kapusta powinna być już dobra po ok 5 - 7 dniach. Zależy od temperatury. Ja do swojej zaglądałam codziennie ;). Jeżeli uznamy, że nasza kapusta jest już wystarczająco kwaśna, możemy przełożyć ją do słoika i wstawić do lodówki. Smacznego!
składniki
główka czerwonej kapusty
sól kamienna do przetworów niejodowana - 1 łyżka na 0,5 l wody
przegotowana, gorąca woda
Przygotowanie
Zdjąć wierzchnie liście kapusty.Kapustę przekroić na cztery części, wyciąć głąb, poszatkować. Można robotem, ja pokroiłam cienko nożem. Kapustę przełożyć do odpowiedniego naczynia ( np. kamionki), lekko ugniatając.
Zrobić zalewę - w gorącej wodzie rozpuścić sól (łyżka soli na 500 ml wody), i taką, gorącą jeszcze solanką, zalać kapustę, Musi być całkowicie zakryta.
Położyć na wierzchu mały talerzyk, a na talerzyku kamień lub inne obciążenie, przykryć ściereczką i odstawić na parę dni w temperaturze pokojowej. Smacznego!
Kapusta powinna być już dobra po ok 5 - 7 dniach. Zależy od temperatury. Ja do swojej zaglądałam codziennie ;). Jeżeli uznamy, że nasza kapusta jest już wystarczająco kwaśna, możemy przełożyć ją do słoika i wstawić do lodówki. Smacznego!