Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem
Zdjęcie - Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Młoda kapusta pojawiła się już na straganach! To prawdziwy znak wiosny. Warto po nią sięgnąć, bo choć uważana za bardzo pospolite warzywo to prawdziwa bomba zdrowotna.
Najczęściej przygotowujemy młodą kapustę ze śmietaną. Warto jednak odejść od rutyny i zrobić ją nieco odmiennie.
Dziś zapraszam na kapuścianą ucztę - młoda kapusta zasmażana z boczkiemi koperkiem! Pycha!
Wspaniały, wiosenny dodatek do dań obiadowych.

Składniki:
Zdjęcie - Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami1 nieduża młoda kapusta
150-200 g parzonego boczku
1 cebula
1 czubata łyżeczka mąki krupczatki
pęczek koperku
1 łyżka soku z cytryny
3/4 szklanki bulionu
sól, pieprz
1 łyżeczka miodu/cukru
1 łyżka smalcu

Wykonanie:

  • kapustę obrać z zwierzchnich liści, przekroić na 4 części i poszatkować w 0,5 cm paski. Zalać bulionem, posolić, oprószyć pieprzem, dodać miód i gotować około 10 minut do miękkości
  • na rozgrzanej patelni z tłuszczem umieścić pokrojone w kostkę cebulę i boczek. Gdy cebula i boczek lekko się zrumienią wsypać mąkę, wymieszać i podlać wodą z gotowania kapusty. Wymieszać dokładnie, aż mąka się rozpuści. Zawartość patelni przełożyć do garnka z kapustą, zagotować. Dodać soku z cytyny, skorygować ilość soli. Wymieszać z posiekanym koperkiem

SMACZNEGO !

Zdjęcie - Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów