Sernik z jogurtów greckich
Sernik lekki jak piórko, bez tłuszczu z małą ilością mąki ziemniaczanej, która znajduje się w proszku budyniowym. Właśnie tak wyobrażam sobie ciasto dla osób, dbających o formę. Ciasto dość łatwe, z kilku składników, które znajdziesz w pobliskim sklepie. Jeżeli nie potrafisz zrezygnować z ciasteczkowego spodu, po prostu, ułóż herbatniki na spodzie foremki. Sernik najlepiej smakuje na zimno, można go podać z odrobiną rozpuszczonej, gorzkiej czekolady lub z sosem malinowym ? Tutaj znajdziesz przepis na sernik jogurtowy na czekoladowym spodzie a tutaj znajdziesz przepis na sernik jogurtowy na zimno
Składniki
- 2 duże jogurty greckie ( 2 x 400 g )
- 4 duże jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
- 3 łyżki budyniu śmietankowego w proszku
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- spora szczypta soli
Jogurty przekładam do miseczki, dodaję proszek budyniowy, żółtka, cukier i ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszam krótko, tylko do połączenia składników. Białka ubijam z solą na gęstą i sztywną pianę. Pianę dodaję stopniowo do masy jogurtowej, całość ponownie delikatnie mieszam, do połączenia składników. Dno tortownicy o średnicy 22 cm. wykładam papierem do pieczenia. Ciasto przelewam na dno foremki. Całość piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy sernik zostawiam w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około 20 minut. Udanych wypieków ?