Pierogi ruskie - rolowane

Zdjęcie - Pierogi ruskie - rolowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pierogi ruskie robiłam już w wielu wariantach. Ulubiony farsz ziemniaczanno-serowy wylądował już zawinięty w naleśnikach, w cieście francuskim, w pierogach pieczonych w piekarniku, dziś zapraszam na pierogi ruskie rolowane.
Dużo mniej z nimi pracy niż tradycyjnie, mozolnie lepione, a efekt smakowy identyczny.
Pomysł na te pierogi narodził się przy okazji robienia chorwackich struklji - rolowanych pierogów z serem.
Cóż stoi na przeszkodzie, by do sera dodać ziemniaki i zrobić polską wersję rolowanych pierogów.
I oto są rolowane pierogi ruskie - idealne dla miłośników ruskich, którzy bardzo lubią je jeść, ale lepić już nie koniecznie!

Zdjęcie - Pierogi ruskie - rolowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na ciasto:
200 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
1/2 szklanki gorącej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli

Składniki na farsz:
500 g ziemniaków
250 g półtłustego twarogu
1 cebula
sól, pieprz

Wykonanie:

  • wcześniej ugotowane i lekko przestudzone ziemniaki wymieszać z pokruszonym twarogiem i podsmażoną cebulką. Intensywnie doprawić solą i pieprzem
  • mąkę wymieszać z gorącą wodą, szczyptą soli i olejem. Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto, identyczne jak na pierogi. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut
  • stolnicę podsypać mąką i rozwałkować ciasto dość cienko na kształt prostokąta. Posmarować przygotowanym farszem pozostawiając wolny, około 2-cm rant dookoła. Brzeg ciasta zwilżyć wodą i zwinąć ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Boki rolady zawinąć pod spód. Ściereczkę kuchenną zmoczyć wodą i dobrze wykręcić, następnie w wilgotną zawinąć roladę. Boki związać nicia kuchenną
  • roladę ułożyć w szerokim garnku z wrzącą, osoloną wodą i gotować 25 minut
  • ostrożnie wyjąć (gorąca!) rozpakować i pokroić w 2-3 cm plastry
  • podawać z ulubiona omastą. Polałam domowym tłuszczykiem ze skwarkami i podałam ze szklaneczką maślanki
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Pierogi ruskie - rolowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z młodych ziemniaków, szparagów i rzodkiewek

Sałatka z młodych ziemniaków,…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Sałatka z kaszą bulgur na ciepło

Sałatka z kaszą bulgur na ciep…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Hummus z pieczonym burakiem

Hummus z pieczonym burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Surówka z pora i kukurydzy

Surówka z pora i kukurydzy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Minitarty z ricottą i szparagami

Minitarty z ricottą i szparaga…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Placki ziemniaczane z serem feta + film - Jak zrobić
2

Placki ziemniaczane z serem fe…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciapkapusta
2

Ciapkapusta

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Kotlety ziemniaczane
2

Kotlety ziemniaczane

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pyzy ze szpinakiem, kozim serem i żurawiną
1

Pyzy ze szpinakiem, kozim sere…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pieczone ziemniaki z ziołami
3

Pieczone ziemniaki z ziołami

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Pieczone ziemniaki z bryndzą
2

Pieczone ziemniaki z bryndzą

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary