Pierogi ruskie - rolowane

Zdjęcie - Pierogi ruskie - rolowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pierogi ruskie robiłam już w wielu wariantach. Ulubiony farsz ziemniaczanno-serowy wylądował już zawinięty w naleśnikach, w cieście francuskim, w pierogach pieczonych w piekarniku, dziś zapraszam na pierogi ruskie rolowane.
Dużo mniej z nimi pracy niż tradycyjnie, mozolnie lepione, a efekt smakowy identyczny.
Pomysł na te pierogi narodził się przy okazji robienia chorwackich struklji - rolowanych pierogów z serem.
Cóż stoi na przeszkodzie, by do sera dodać ziemniaki i zrobić polską wersję rolowanych pierogów.
I oto są rolowane pierogi ruskie - idealne dla miłośników ruskich, którzy bardzo lubią je jeść, ale lepić już nie koniecznie!

Zdjęcie - Pierogi ruskie - rolowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na ciasto:
200 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
1/2 szklanki gorącej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli

Składniki na farsz:
500 g ziemniaków
250 g półtłustego twarogu
1 cebula
sól, pieprz

Wykonanie:

  • wcześniej ugotowane i lekko przestudzone ziemniaki wymieszać z pokruszonym twarogiem i podsmażoną cebulką. Intensywnie doprawić solą i pieprzem
  • mąkę wymieszać z gorącą wodą, szczyptą soli i olejem. Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto, identyczne jak na pierogi. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut
  • stolnicę podsypać mąką i rozwałkować ciasto dość cienko na kształt prostokąta. Posmarować przygotowanym farszem pozostawiając wolny, około 2-cm rant dookoła. Brzeg ciasta zwilżyć wodą i zwinąć ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Boki rolady zawinąć pod spód. Ściereczkę kuchenną zmoczyć wodą i dobrze wykręcić, następnie w wilgotną zawinąć roladę. Boki związać nicia kuchenną
  • roladę ułożyć w szerokim garnku z wrzącą, osoloną wodą i gotować 25 minut
  • ostrożnie wyjąć (gorąca!) rozpakować i pokroić w 2-3 cm plastry
  • podawać z ulubiona omastą. Polałam domowym tłuszczykiem ze skwarkami i podałam ze szklaneczką maślanki
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Pierogi ruskie - rolowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zupa ziemniaczana
1

Zupa ziemniaczana

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Udka kurczaka z warzywami - obiad z piekarnika

Udka kurczaka z warzywami - ob…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zakręcony chleb dyniowy

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pasztet drobiowy – sprawdzony przepis!
1

Pasztet drobiowy – spraw…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pieczone warzywa z sosem bazyliowym

Pieczone warzywa z sosem bazyl…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Domowy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Domowy twarożek z rzodkiewką i…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo
2

Pierożki empanadas z ziemniaka…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Bezy kokosowe z migdałami
1

Bezy kokosowe z migdałami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Krucha tarta z jabłkami

Krucha tarta z jabłkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pierogi z rydzami i niepaloną kaszą gryczaną. Fragment

Pierogi z rydzami i niepaloną…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy