Pierogi ruskie - rolowane

Zdjęcie - Pierogi ruskie - rolowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pierogi ruskie robiłam już w wielu wariantach. Ulubiony farsz ziemniaczanno-serowy wylądował już zawinięty w naleśnikach, w cieście francuskim, w pierogach pieczonych w piekarniku, dziś zapraszam na pierogi ruskie rolowane.
Dużo mniej z nimi pracy niż tradycyjnie, mozolnie lepione, a efekt smakowy identyczny.
Pomysł na te pierogi narodził się przy okazji robienia chorwackich struklji - rolowanych pierogów z serem.
Cóż stoi na przeszkodzie, by do sera dodać ziemniaki i zrobić polską wersję rolowanych pierogów.
I oto są rolowane pierogi ruskie - idealne dla miłośników ruskich, którzy bardzo lubią je jeść, ale lepić już nie koniecznie!

Zdjęcie - Pierogi ruskie - rolowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na ciasto:
200 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
1/2 szklanki gorącej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli

Składniki na farsz:
500 g ziemniaków
250 g półtłustego twarogu
1 cebula
sól, pieprz

Wykonanie:

  • wcześniej ugotowane i lekko przestudzone ziemniaki wymieszać z pokruszonym twarogiem i podsmażoną cebulką. Intensywnie doprawić solą i pieprzem
  • mąkę wymieszać z gorącą wodą, szczyptą soli i olejem. Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto, identyczne jak na pierogi. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut
  • stolnicę podsypać mąką i rozwałkować ciasto dość cienko na kształt prostokąta. Posmarować przygotowanym farszem pozostawiając wolny, około 2-cm rant dookoła. Brzeg ciasta zwilżyć wodą i zwinąć ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Boki rolady zawinąć pod spód. Ściereczkę kuchenną zmoczyć wodą i dobrze wykręcić, następnie w wilgotną zawinąć roladę. Boki związać nicia kuchenną
  • roladę ułożyć w szerokim garnku z wrzącą, osoloną wodą i gotować 25 minut
  • ostrożnie wyjąć (gorąca!) rozpakować i pokroić w 2-3 cm plastry
  • podawać z ulubiona omastą. Polałam domowym tłuszczykiem ze skwarkami i podałam ze szklaneczką maślanki
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Pierogi ruskie - rolowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowe ze śliwkami
1

Drożdżowe ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Placuszki z jabłkami
1

Placuszki z jabłkami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciasto ucierane z owocami
1

Ciasto ucierane z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tartaletki orkiszowe z rabarbarem

Tartaletki orkiszowe z rabarba…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pizza ze szparagami i salami

Pizza ze szparagami i salami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Kruche ciasto owsiane z malinami

Kruche ciasto owsiane z malina…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Pieczone pierogi z kaczką i karmelizowaną cebulą z żurawiną

Pieczone pierogi z kaczką i ka…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Pierogi z mięsem z rosołu
3

Pierogi z mięsem z rosołu

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Pierogi parzone na kapuście

Pierogi parzone na kapuście

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną
1

Pierogi gryczane z kapustą, gr…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Uszka z farszem grzybowym do wigilijnego barszczu
2

Uszka z farszem grzybowym do w…

food² food²
Food Square

Uszka z  grzybami
1

Uszka z grzybami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne