Tort straciatella z malinami
Pyszny deser z malinami, masą śmietankową i czekoladą. To idealne połączenie z pewnością skradnie serca i podniebienia Waszych najbliższych. Idealny na wszelkiego rodzaju imprezy - urodziny, imieniny czy spotkania ze znajomymi.
Składniki
Biszkopt
Przygotowanie
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukru. Zmniejszamy obroty dodajemy po 1 żółtku, a na koniec przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 30 minut. Jeśli nie jesteście pewni czy ciasto się upiekło można wbić w nie drewniany patyczek. Jeśli jest suchy oznacza to, że ciasto jest gotowe. Studzimy, a następnie kroimy na 3 blaty.
Masy
Śmietanę ubijamy z 1 płaską łyżką cukru pudru i śmietanfixem. Serek mascarpone miksujemy z resztą cukru. Czekoladę siekamy. Do serka mascarpone dodajemy pół ubitej śmietany i czekoladę, a następnie delikatnie mieszamy.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody. Gdy ostygnie dodajemy mrożone maliny i energicznie mieszamy.
Składanie
Na pierwszy blat ciasta wykładamy masę straciatella, przykrywamy drugim blatem, wykładamy galaretkę z malinami i zakrywamy 3 blatem ciasta.
Czekoladę siekamy. Boki i wierzch ciasta pokrywamy cienką warstwą bitej śmietany, a wierzch posypujemy dodatkowo kawałkami czekolady. Całość dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty.
Smacznego !
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany 30 %
- 1 śmietanfix
- 2 łyżki cukru pudru
- 60 g czekolady deserowej
- 1 galaretka malinowa
- ok. 250-300 g mrożonych malin
- 90 g czekolady deserowej
- 100 g świeżych malin
- kilka listków mięty
Przygotowanie
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukru. Zmniejszamy obroty dodajemy po 1 żółtku, a na koniec przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 30 minut. Jeśli nie jesteście pewni czy ciasto się upiekło można wbić w nie drewniany patyczek. Jeśli jest suchy oznacza to, że ciasto jest gotowe. Studzimy, a następnie kroimy na 3 blaty.
Masy
Śmietanę ubijamy z 1 płaską łyżką cukru pudru i śmietanfixem. Serek mascarpone miksujemy z resztą cukru. Czekoladę siekamy. Do serka mascarpone dodajemy pół ubitej śmietany i czekoladę, a następnie delikatnie mieszamy.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody. Gdy ostygnie dodajemy mrożone maliny i energicznie mieszamy.
Składanie
Na pierwszy blat ciasta wykładamy masę straciatella, przykrywamy drugim blatem, wykładamy galaretkę z malinami i zakrywamy 3 blatem ciasta.
Czekoladę siekamy. Boki i wierzch ciasta pokrywamy cienką warstwą bitej śmietany, a wierzch posypujemy dodatkowo kawałkami czekolady. Całość dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty.
Smacznego !