Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką

Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką
Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jest już rabarbar! Czas zatem upiec pierwsze ciasto z rabarbarem. Czy może być coś pyszniejszego wiosną?
Ciasto jest proste, szybkie do przygotowania. Kwaskowaty rabarbar otulony mięciutkiem ciastem z migdałami smakuje wybornie!
Ciasto jest wilgotne i bardzo aromatyczne idealne na wiosenny podwieczorek lub plenerową imprezkę!
Do ciasta użyłam ciemniejszej, zdrowszej wersji mąki orkiszowej 1050, a cukier zastąpiłam ksylitolem.
Ciasto możesz przygotować z samej mąki lub z dodatkiem mielonych migdałów.

Składniki na blaszkę 24x32 cm:
Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCiasto:
200 g mąki orkiszowej 1050 (lub 120 g mąki i 80 g mielonych) migdałów
125 g masła
100 g ksylitolu/cukru
szczypta soli
skórka otarta z cytryny
2 jajka
50 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
esencja waniliowa
Składniki na kruszonkę:
80 g mąki orkiszowej 1050
50 g mielonych migdałów
50 g ksylitolu/cukru
szczypta soli
70 g masła
dodatkowo: 800 g rabarbaru

Wykonanie:

  • składniki na kruszonkę roztrzeć między palcami. Uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki
  • rabarbar umyć, obrać i pokroić w 3 cm kawałki
  • mąkę wymieszać z migdałami, proszkiem do pieczenia
  • miękkie masło ubić z cukrem/ksylitolem pudrem i szczyptą soli na puszystą masę (przynajmniej przez 5 minut). Kolejno wbijać po 1 jajku, następnie wmieszać na małych obrotach miksera mąkę i mleko
  • ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć na wierzchu rabarbar i równomiernie posypać kruszonką
  • piec w 190`C 35-40 minut
  • przed podaniem posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów