Ciasto czekoladowo bananowe
Banany należą do tej nielicznej grupy składników, dla których sprawdza się zasada „im starsze, tym lepsze”, dlatego jeśli w waszej kuchni macie takie nakrapiane banany to jest to świetna okazja do zrobienia takiego ciasta :) Do tego garść ulubionych dodatków – u mnie rodzynki i orzechy laskowe, i gotowe! Ciasto piekłam w niedużej keksówce.
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru (mniej jeśli banany są bardzo słodkie)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
3 dojrzałe banany
100 g masła
2 jajka
+ dowlne bakalie, u mnie ok. 100 g orzechów i 100 g rodzynek
Banana blendujemy w mikserze, dodajemy pozostałe mokre składniki: jajka, mleko i rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy.
W osobnej misce mieszamy razem suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Mieszamy razem suche i mokre składniki – nie za długo, tylko do połączenia składników, w cieście mogą nawet zostać grudki. Na koniec dodajemy bakalie i jeszcze raz mieszamy szpatułką.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 170 stopni przez ok. 1 godzinę.
Po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Smacznego!
ciastkożercy.pl