Żadne ciasto nie może się z nią równać, żaden wypiek nie dorasta jej do pięt:) Pavlova jest jedyna w swoim rodzaju, fenomenalna! To beza nad bezami:) Królowa. Piękna i elegancka, a przy tym jak ona smakuje!:) Achhhh
Jest to jeden z najlepszych tortów, jakie kiedykolwiek jadłam. Lekkie i puszyste ciasto, delikatna bita śmietana, soczyste maliny i chrupiąca beza z uprażonymi migdałami. Smaki i faktury idealnie ze sobą współgrają tworząc prawdziwą rozkosz dla podniebienia
Pycha! Mimo, że i rabarbar i cytryna słodkością nie grzeszą, sernik wyszedł bardzo wyważony w smaku. Zużyłam do niego resztę mleka skondensowanego po lodach, dałam też trochę miodu, którego smak bardzo dobrze komponuje się z całością. Masa rabarbarowa jest troszkę kwaskowa, sernikowa też nie jest przesłodzona, ale wszystko równoważy mięciutki, pachnący, słodki biszkopt. Na wierzch świeże truskawki
Delikatne, mięciutkie i puszyste ciasto. Aromatyczne, nie nazbyt słodkie nadzienie. Jagodzianka. Bułeczka z jagodami. Idealna na deser, idealna na śniadanie. Tak smakuje tylko latem...
Drożdżowe proste i w miarę szybkie w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać składniki bez uprzedniego przygotowywania rozczynu, następnie tradycyjnie pozostawić do wyrośnięcia, raz jeszcze zagnieść, dodać owoce, ponownie pozwolić ciastu podrosnąć, posypać kruszonką i piec.
Sernik jest kremowy i delikatny. Galaretka również nie jest mocno usztywniona żelatyną. Może nawet bardziej przypomina bardzo gęsty mus. Ciasto bardzo wszystkim smakowało, więc z pełną odpowiedzialnością gorąco polecam.
Temu deserowi się nie oprzecie. Połączenie delikatnego sernika ze świeżymi jagodami, doskonałe! Nie zastanawiajcie się nawet chwili, zachęcam do pieczenia.
Cornetto plus expresso - to jedyne śniadanie niemal każdego doroslego Wlocha, dodam przy tym, że jedza je w barze idąc do pracy, jesli jest wolny dzien - też idą do baru na porcje "śniadania".
Śliwki śliwki śliwki – wreszcie zawitały do ogrodów i na targi.
Ja jak co roku zrobię z nich czekośliwkę – czyli powidła śliwkowe z czekoladą … knedle … ucierane ciacho ze śliwkami … drożdżowe ze śliwkami … a potem już dalej będę kombinować ;)
Tak jak dziś!
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, kruche ciasto ala Pleśniak z soczystymi śliwkami, słodką kisielową bezą i mega chrupiącą kruszonką!
Sezon na jagody w pełni, korzystam i ja!:) Zamarzyło mi się swojskie, proste i przyjemne ciasto. Ciasto bez mas, bez udziwnień. Smakiem chciałam wrócić do dawnych lat, do wakacji spędzanych z dziadkami na wsi. Tam się tak piekło, tam się tak jadło, tam mi to wszystko tak bardzo smakowało.. achh.. Letnia drożdżówka z jagodami i chrupiącą kruszonką, wydała mi się najtrafniejszym wyborem, na to moje wielkie "pragnienie";)
Ciasta z owocami,obok sernikow lubimy najbardziej i pieke je caly okragly rok. Latem gdy wybor owoców jest najwiekszy i są najsmaczniejsze, bo sa swieże, to ciasta smakuja wyjatkowo