Mąkę, budyń śmietankowy i proszek do pieczenia przesiać do jednej misy i odłożyć. Masło utrzeć z cukrem na lekką i puszystą masę. Wbić jajko i dalej ucierać. Wlać ekstrakt z wanilii i ponownie zmiksować. Do masy dodawać na przemian suche składniki i śmietanę...
Stosunkowo szybko się zsiada i, jak dla mnie, najlepszy jest po 3-4 godzinach od zrobienia. Następnego dnia też spoko, ale konsystencja przechodzi w bardziej stałą i sprężystą, mniej delikatną.
Drożdżówka wyszła lekka, delikatna i puszysta. Wspaniale smakuje z rabarbarem ale też będzie dobrze smakować z innymi owocami. Przepis warty powtórzenia. :-)
Urodzinowo częstuję biszkoptem z truskawkami. Łatwy i smaczny torcik w kilka chwil. Truskawki wykorzystuję na maxa w tym roku. I jeszcze nie mam ich dość... A sezon powoli dobiega końca - niestety ...
I jeszcze jedno truskawkowe ciacho ( to chyba już ostatnie w tym sezonie! ;) ).
Choć póki sezon trwa staram się w pełni go wykorzystywać … bo następna okazja dopiero za rok!
Półkruche , delikatne ciasto pokryte soczystymi truskawkami i bezą / pianą z kisielem tworzy fantastyczny, lekki deser do popołudniowej kawy.
Moją propozycją na rozpoczynający się dziś weekend jest czekoladowe ciasto z truskawkami. Bez pieczenia, proste i szybkie w wykonaniu. Bardzo smaczne: z intensywnym, kruchym spodem, delikatnym wnętrzem, słodkimi truskawkami, zwieńczone pyszną czekoladą.
Truskawkowy tort z kremem z kaszy manny, został okrzyknięty przez Emka, mianem tortu z najwyższej półki. Zostaje mi tylko potwierdzić, to stwierdzenie - tort, to ideał! Jednak prostota i klasyka smakuje najbardziej:)
Kasza manna... uwielbiam! Zajadałam się nią jako dziecię, jadam namiętnie też jako dorosła. Ciasto z jej wykorzystaniem przypadło mi więc szczególnie do gustu.
Wraz z początkiem lata, znowu mogę wrócić do kuchni. Nie byłabym sobą, gdybym swojego powrotu nie rozpoczęła od ciasta. Zapraszam wszystkich na delikatny sernik z dodatkiem czekolady.
Eleganckie, smaczne, pachnące truskawkami ciasto. Idealne na taką pogodę jaka ma być przez cały weekend, bo nie trzeba dla niego uruchamiać piekarnika :) Dolna warstwa to delikatny sernik, górna: rozpływający się w ustach mus z truskawek.
Żadne ciasto nie może się z nią równać, żaden wypiek nie dorasta jej do pięt:) Pavlova jest jedyna w swoim rodzaju, fenomenalna! To beza nad bezami:) Królowa. Piękna i elegancka, a przy tym jak ona smakuje!:) Achhhh