Letni torcik z winogronem
Upały w minionym tygodniu zmobilizowały mnie do zrobienia lekkiego ciasto. Piankowa masa z owocami zalanymi galaretką zawsze się sprawdza więc nie było sensu długo rozważać tego pomysłu. Efekt poniżej:)
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku dopieczenia
Ubić białka na sztywno, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, wymieszać. Przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Dokładnie wymieszać, przelać ciasto na przygotowaną formę. Wymiary mojej formy to 24/32 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 20 min.
Składniki na masę:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 5-6 łyżeczek żelatyny
- białe winogrono
- galaretka zielona
Galaretkę rozpuścić według przepisu, odstawić do wystygnięcia. Rozpuścić żelatynę w minimalnej ilości wody. Ubić śmietanę z cukrem, dodać lekko ciepłą żelatynę, wymieszać. Przelać masę na biszkopt, równo rozprowadzić.Wstawić na 5 minut do lodówki. Gdy masa stężeje, ułożyć na cieście winogrona i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego:)