Rzecz o wiśniach

Zdjęcie - Rzecz o wiśniach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
O ironio lasu. Mniej więcej dwa lata temu, gdy w Polsce i na Ukrainie trwała gorączka piłkarska, przygotowałam bardzo podobne ciasto. Zupełnie o tym nie pamiętałam. Dopiero gdy zasiadłam na balkonie by delektować się dzisiejszym wypiekiem zaczęłam sobie przypominać jak przez mgłę tamtą tartę. Dziś gdy znów trwa szaleństwo piłkarskie zataczam koło.
Zdjęcie - Rzecz o wiśniach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W dzisiejszej tarcie zdecydowanie królują wiśnie. Kiedyś uwielbiałam je w cieście drożdżowym autorstwa naszej sąsiadki. Uważałam, że nie ma lepszego ciasta z wiśniami niż tamto zrobione przez nią. Nawet na swoją komunię zażyczyłam sobie właśnie to ciasto. Po latach eksperymentuje i sama wypiekam różne ciasta, lepsze lub gorsze. Dzisiejsza tarta może śmiało konkurować z tamtą drożdżówką. Orzechowa nuta doskonale pasuje do wiśni, a kruszonka jest idealnie chrupiąca dzięki semolinie. Do tego cudowny środek, słodki i kwaśny zarazem. Szkoda tylko, że z balkonu przegoniła mnie burza...
Zdjęcie - Rzecz o wiśniach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rzecz o wiśniach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta wiśniowa z kruszonką
składnik ina ciasto:

  • 210 g semoliny
  • 100 g masła
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na ciasto zagniatamy, wyrabiamy ciasto, które formujemy z kulkę. Owijamy je folią i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart (28 cm)
składniki na masę:
  • 450 g wydrążonych wiśni
  • 80 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki

Wszystkie składniki masy poza owocami miksujemy ze sobą. Owoce dodajemy do gotowej masy, mieszamy i wylewamy wszystko na ciasto.
składniki na kruszonkę:
  • 100 g masła
  • 100 g semoliny
  • 30 g mielonych orzechów włoskich
  • 40 g brązowego cukru

Z powyższych składników wyrabiamy kruszonkę. Rozkładamy ją na wiśniach. Tartę pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 minut.

Przepisy z tych kategorii

Tarta z wiśniami
1

Tarta z wiśniami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Tarta z guawą i mango

Tarta z guawą i mango

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Tarta z batatem, serem z pleśnią i jabłkami. Sezonowo od A do M
1

Tarta z batatem, serem z pleśn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Francuska zupa cebulowa z szampanem
2

Francuska zupa cebulowa z szam…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Galette des rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli

Galette des rois - francuska t…

food² food²
Food Square

Gratin de pommes, czyli francuska zapiekanka z ziemniaków
3

Gratin de pommes, czyli francu…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Quiche lorraine - placek lotaryński

Quiche lorraine - placek lotar…

food² food²
Food Square

Tarta szpinakowa na sezamowym spodzie

Tarta szpinakowa na sezamowym…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Krucha tarta z jabłkami
2

Krucha tarta z jabłkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zakręcona tarta z cukinią, marchewką i papryką

Zakręcona tarta z cukinią, mar…

food² food²
Food Square

Pot pie z grzybami, gulasz grzybowy zapiekany pod ciastem francuskim
1

Pot pie z grzybami, gulasz grz…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Buraczkowa tarta tatin
1

Buraczkowa tarta tatin

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena