Sernik ze świeżymi jagodami
Temu deserowi się nie oprzecie. Połączenie delikatnego sernika ze świeżymi jagodami, doskonałe! Nie zastanawiajcie się nawet chwili, zachęcam do pieczenia.
Sernik ze świeżymi jagodami składniki:spód:
- 250g herbatników maślanych
- 70g roztopionego masła
- 1 łyżka kakao
- 1 jajko
masa serowa:
- 1kg twarogu 3-krotnie zmielonego
- 200g białej czekolady
- 1 budyń waniliowy
- 1 jajko
dodatki:
- 200g świeżych jagód
- cukier puder
Ciasteczka miksuję w blenderze. Dodaję rozpuszczone masło, kakao i jajko. Zagniatam, aż wszystkie składniki się połączą.
Dno formy o średnicy 26cm wykładam papierem do pieczenia a następnie ciastem (jedynie na dno bez brzegów). Ciasto wstawiam do lodówki na czas przygotowania masy.
Piekarnik rozgrzewam do 180oC.
Twaróg, rozpuszczoną czekoladę, budyń z torebki i jajko mieszam dokładnie łopatką.
Gotową masę przelewam do tortownicy i wstawiam do piekarnika.
Sernik piekę przez 60 minut bez otwierania drzwi piekarnika, studzę w uchylonym piekarniku.
Ciasto wstawiam do lodówki na min. 2 godziny, aby dobrze się ścisnęło.
Na schłodzone ciasto układam jagody i dekoruję cukrem pudrem.