Ciasto z morelami
Ciasta z owocami,obok sernikow lubimy najbardziej i pieke je caly okragly rok. Latem gdy wybor owoców jest najwiekszy i są najsmaczniejsze, bo sa swieże, to ciasta smakuja wyjatkowo.Dzis bardzo proste i smaczne ciasto z morelami .Aromatyczny,delikatnie czekoladowy spod i miesista wilgotna gora morelowa.Owocow jst naprawde sporo.Pycha
Skladniki na blaszke:
250 maki orkiszowej 1050 (lub pszennej)
4 jajka L
100 g gorzkiej czekolady o smaku pomaranczowym
150 g masla
100 g brazowego cukru
2 lyzeczki cukru waniliowego
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzki koniaku
szczypta soli
80 g konfitury z moreli
750 g moreli (ważonych bez pestek)
Wykonanie:
- blaszke o wymiarach 25X36 cm wylozyc papierem do pieczenia.Blaszka moze byc wieksza,ale i moreli wtedy potrzeba wiecej
- morele umyc i wypestkowac
- maslo i czekolade umiescic w rodelku i rozpuscic,a nastepnie ochlodzic
- maslano-czekoladowa mase umiescic w misie i recznym mikserem ubijac dodajac w miedzyczasie cukier,cukier waniliowy i 1 cale jajko.Z reszty jajek odzielic zoltka od bialek.Caly czs ubijajac dodac 3 zoltka i ubijac 5 minut,az masa zgestnieje.
- make wymieszac z proszkiem do pieczenia i z koniakiem wymieszac z ubita masa czekoladowo-maslana
- bialka ze szczypta soli ubic na sztywna piane i przy pomocy szpatulki wymieszac z masa czekoladowa
- ciasto rozprowadzic rownomiernie na blaszce.Ulozyc na ciescie morele
- piec 30-35 minut w 175°C
- w miedzyczasie podgrzac konfiture z moreli i przetrzec przez sitko. Jeszcze gorace ciasto posmarowac konfitura
ZYCZE SMACZNEGO !