Sernik na zimno "Mojito"
 
             
 
 
 Nastały tropiki :)
 Dla ochłody polecam orzeźwiający sernik o smaku miętowo-limonkowy.
 
 Sernik zrobiłam na kruchym spodzie z płatków owsianych. Jeśli za nimi nie przepadacie, możecie zrobić spód z kruchych ciasteczek dodając tyle stopionego masła, żeby masą łatwo było wykleić dno formy. Masa jednak nie może ociekać tłuszczem - dodawajcie masło powoli.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Składniki:
 na tortownicę średnicy około 26 cm 
 
 Owsiany kruchy spód:
 1 szklanka płatków owsianych 
 100 g masła
 2 łyżki cukru
 
 
 Masa serowa:
 1 kg sera w wiadereczku ( 100% twaróg, bez dodatków skrobi czy innych )
 200 ml śmietanki 30%
 1 szklanka cukru pudru
 1 galaretka Winiary o smaku "Mojito"
 1/2 torebki galaretki cytrynowej
 2 płaskie łyżki żelatyny
 1 limetka
 1 szklanka wrzątku + zimna woda do namoczenia żelatyny
 1 łyżka posiekanej świeżej mięty 
 
 
 Wykonanie:
 
 Płatki owsiane ( lub zamiennie kruche ciastka ) rozdrobnić w malakserze.
 Masło stopić, odstawić by trochę przestygło.
 Rozdrobnione płatki owsiane wymieszać z cukrem, wlać płynne masło i połączyć składniki. Masą wykleić dno tortownicy, dokładnie dociskając.
 Spód piec 10 minut w 170 stopniach C. Ostudzić.
 
 Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, wlewając tyle płynu, żeby przykrył proszek.
 Obie galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku, dodać namoczoną żelatynę - wymieszać do rozpuszczenia składników. Ostudzić.
 
 Z limetki zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
 
 Ser zmiksować z cukrem, dodać śmietankę - wymieszać. Do masy wlać rozpuszczone, lekko tężejące galaretki oraz sok z limetki - dokładnie połączyć. Na konie dodać skórkę z limetki i posiekaną miętę - wymieszać łyżką.
 
 Masę serową wyłożyć na kruchy owsiany spód. Schłodzić sernik w lodówce min 4 godziny.
 
 
  
 
  
 
 
 Smacznego ! 
 
 
 
 
            