Pleśniak ze śliwkami i bezową pianą
Śliwki śliwki śliwki – wreszcie zawitały do ogrodów i na targi.
Ja jak co roku zrobię z nich czekośliwkę – czyli powidła śliwkowe z czekoladą … knedle … ucierane ciacho ze śliwkami … drożdżowe ze śliwkami … a potem już dalej będę kombinować ;)
Tak jak dziś!
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, kruche ciasto ala Pleśniak z soczystymi śliwkami , słodką kisielową bezą i mega chrupiącą kruszonką!
Niebo w gębie!
SKŁADNIKI:
* jajka – 3 szt
* margaryna – 200 g
* cukier – 1 szkl
* cukier wanilinowy – 1 op
* mąka pszenna – 1 i 3/4 szkl
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* miękkie śliwki – ok. 500 g
* kisiel brzoskwiniowy – 1 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Śliwki kroimy na pół, wyrzucamy pestki.
Żółtka miksujemy z miękką margaryną , 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , chwilę miksujemy , a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie.
Dzielimy na 2 części – jedną rozwałkowujemy i wylepiamy nią blachę ( 22×26 ) wyłożoną papierem do pieczenia , a drugą wkładamy do mrożenia.
Ciasto delikatnie nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 15 minut.
W tym czasie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , dodając pod koniec resztę cukru i proszek kisielowy.
Na podpieczone ciasto wyciągamy śliwki i zalewamy bezą.
Na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta.
Wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut.
Podajemy całkowicie!!! wystudzone.
Smacznego!