Pleśniak ze śliwkami i bezową pianą

Pleśniak ze śliwkami i bezową pianą

Śliwki śliwki śliwki – wreszcie zawitały do ogrodów i na targi.

Ja jak co roku zrobię z nich czekośliwkę – czyli powidła śliwkowe z czekoladą … knedleucierane ciacho ze śliwkamidrożdżowe ze śliwkami … a potem już dalej będę kombinować ;)

Tak jak dziś!

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, kruche ciasto ala Pleśniak z soczystymi śliwkami , słodką kisielową bezą i mega chrupiącą kruszonką!

Niebo w gębie!

  Zdjęcie - Pleśniak ze śliwkami i bezową pianą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* jajka – 3 szt

* margaryna – 200 g

* cukier – 1 szkl

* cukier wanilinowy – 1 op

* mąka pszenna – 1 i 3/4 szkl

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* miękkie śliwki – ok. 500 g

* kisiel brzoskwiniowy – 1 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Śliwki kroimy na pół, wyrzucamy pestki.

Żółtka miksujemy z miękką margaryną , 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , chwilę miksujemy , a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie.

Dzielimy na 2 części – jedną rozwałkowujemy i wylepiamy nią blachę ( 22×26 ) wyłożoną papierem do pieczenia , a drugą wkładamy do mrożenia.

Ciasto delikatnie nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 15 minut.

W tym czasie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , dodając pod koniec resztę cukru i proszek kisielowy.

Na podpieczone ciasto wyciągamy śliwki i zalewamy bezą.

Na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta.

Wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut.

Podajemy całkowicie!!! wystudzone.

Smacznego!

 

Kategorie przepisów