Sernik na zimno z truskawkami
Sernik na zimno z truskawkami Nie jest tajemnicą, że za chwilę będzie już po truskawkach. Nie wiem jak Wy, ale ja jeszcze czuję niedosyt. Dlatego zapraszam na ciasto, które jest dziecinnie łatwe. Dosłownie. Większością zajął się mój sześcioletni synek. I przez to muszę zaznaczyć, że faktyczne ilości ciastek i truskawek mogą się odrobinę różnić. Były nieco podjedzone. ;) Nie powinno to jednak wpłynąć na efekt końcowy. Sernik jest kremowy i delikatny. Galaretka również nie jest mocno usztywniona żelatyną. Może nawet bardziej przypomina bardzo gęsty mus. Ciasto bardzo wszystkim smakowało, więc z pełną odpowiedzialnością gorąco polecam.
Składniki na kwadratową tortownicę 24x24:
Spód 320 g ciastek typu Oreo (mogą być też Neo, Orito, itp.)
60 g miękkiego masła
Ciastka rozdrobnić na piasek, wymieszać z masłem. Dno tortownicy wyłożyć pergaminem, zostawić po kilka cm z każdej strony. Masą ciasteczkową dokładnie wylepić dno formy. Schłodzic ok. 20 minut w lodówce.
Masa serowa 500 g twarogu sernikowego (zmielonego trzykrotnie)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
cukier do smaku (u mnie chyba 1 łyżka)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
6 łyżeczek żelatyny + 3 łyżki zimnej przegotowanej wody
ok. 1 kg truskawek
Ser wymieszać z mlekiem i ekstraktem waniliowym, żeby nie było grudek. Odstawić na bok. Truskawki umyć, osączyć i odszypułkować. Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na kilka minut. Część truskawek przeciąć na pół i ułożyć pionowo tak, aby przeciętą stroną przylegały do brzegów formy. Pozostałe truskawki ułożyć na spodzie w środku (również pionowo), jedna blisko drugiej. Gdy żelatyna napęcznieje rozpuścić ją w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej, wymieszać, połączyć z pozostałą masą serową. Całość przełożyć na truskawki, wyrównać. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę truskawkową.
Galaretka truskawkowa 400 g oczyszczonych truskawek
2 łyżeczki żelatyny + 2łyżki zimnej przegotowanej wody
2-3 łyżki cukru (lub więcej - do smaku)
2 łyżki soku z cytryny
Truskawki zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny na gładki mus. Żelatynę zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do rozpuszczonej żelatyny dodać trochę musu truskawkowego. Następnie połączyć ją z resztą owoców. Masę truskawkową przelać na zastygnięty sernik. Wstawić do lodówki. Schłodzić min. 4 godziny.
Smacznego!