Jagodzianki

Jagodzianki

Zdjęcie - jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Delikatne, mięciutkie i puszyste ciasto. Aromatyczne, nie nazbyt słodkie nadzienie. Jagodzianka. Bułeczka z jagodami. Idealna na deser, idealna na śniadanie. Tak smakuje tylko latem...
PS. Mam też jagodzianki dla alergików, pyszne, zajrzyjcie!

Przygotujmy: na ciasto: 500 g mąki, 1/2 szklanki cukru, ok. 3/4 szklanki mleka, 75 g świeżych drożdży, 70 g masła, 2 żółtka, jajko, łyżka cukru z wanilią, szczypta soli na nadzienie: ok. pół litra jagód, cukier do smaku (ok. 3-4 łyżki), łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Jagody oczyścić, dobrze wypłukać i osączyć. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać po łyżeczce mąki oraz cukru, wymieszać i odstawić, by rozczyn ruszył. W tym czasie zmiksować jajko, żółtka, cukier i wanilię na puszystą masę, a masło roztopić. Do masy jajecznej dodać mąkę oraz rozczyn i wyrobić mikserem z hakami do ciasta elastyczne, gładkie i dość zwarte ciasto – w razie potrzeby dolewać po odrobinie mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać ciasto dalej do momentu, aż wchłonie tłuszcz. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na lekko podsypanym mąką blacie na grubość ok. 0,5-1 cm. Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Dużą szklanką wycinać koła z ciasta, nakładać farsz i zlepiać w podłużne bułeczki. Uformowane jagodzianki ułożyć w sporych odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze i odstawić w ciepłe miejsce, by urosły. Następnie wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika z termoobiegiem i piec ok. 15-20 minut.

Kategorie przepisów