Torcik z bitą śmietaną, malinami i bezą
Mmm Mmm Mmm... takie mniej więcej dźwięki wydobywają się z ust podczas delektowania się tym tortem :) I przysięgam, że nie przesadzam! Jest to jeden z najlepszych tortów, jakie kiedykolwiek jadłam. Lekkie i puszyste ciasto, delikatna bita śmietana, soczyste maliny i chrupiąca beza z uprażonymi migdałami. Smaki i faktury idealnie ze sobą współgrają tworząc prawdziwą rozkosz dla podniebienia
Mocno, mocno polecam!
Przepisem zachwyciłam się u Kamili na blogu Ogrody Babilonu, podaję wersję po moich zmianiach
Składniki na ciasto
- 4 żółtka, w temp. pokojowej
- 125 g masła, miękkiego
- 125 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
- szczypta soli
Masło utrzeć z cukrami i solą na gładką masę. Ciągle miksując, dodawać po jednym żółtku, a następnie na przemian mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia) i mleko. Połowę ciasta przełożyć do tortownicy o średnicy 24-26 centymetrów, wysmarowanej masłem, i wyrównać powierzchnię.
Składniki na bezy
- 4 białka
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 4 łyżki płatków migdałowych
Białka ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, a pod koniec dodać cukier i mieszać do powstania jednolitej, błyszczącej piany. Połowę piany wyłożyć na ciasto i posypać dwiema łyżkami płatków migdałowych. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° C (160 przy termoobiegu) na 25 minut (u mnie 22). Ciasto wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i umieścić na kratce (razem z papierem do pieczenia od spodu, który się ściągnie przed złożeniem tortu). Z pozostałego ciasta, piany i płatków migdałowych upiec drugie ciasto.
Składniki na masę z bitej śmietany
- 400 g śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach wody
Kremówkę ubić na sztywno, a pod koniec dodać cukier. Kiedy bita śmietana będzie już gotowa, rozpuścić we wrzątku żelatynę, lekko przestudzić i, ciągle ucierając, wlewać ją stopniowo do masy.
Dodatkowo:
- 300g malin
- cukier puder
Przygotowanie tortu Bitą śmietaną wyłożyć na pierwszy blat ciasta, ułożyć na niej maliny, docisnąć, by zanurzyły się w bitej śmietanie (można też najpierw wyłożyć tylko część bitej śmietany, później maliny, a na koniec przykryć ją resztą kremówki). Masę z owocami przykryć drugim blatem ciasta i oprószyć go cukrem pudrem. Przed podaniem torcik schłodzić ok. 2 godziny w lodówce.