Ciasto z budyniem i jagodami.
Warstwowe ciasta zawsze wzbudzają nasz zachwyt. Lubimy je za bogaty smak i wyrafinowany wygląd. Niestety zazwyczaj ich przygotowanie wiąże się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni. Mnie prawie zawsze wychodzi zbyt mało kremu na dekoracje. Nie wspomnę już ile razy wszystko wyglądało jak krzywa wieża. Tym gorzej, że nie ta słynna…
To ciasto łączy w sobie prostotę i łatwość wykonania, wyborny, lekko biszkoptowy smak, ogromną ilość sezonowych owoców i warstwy. Te ostatnie sprawiają, że ciasto, choć zwyczajne nabiera odświętnego charakteru. Ja postawiłam na proste smaki – jagody, śmietankowy budyń i ciasto z lekko waniliową nutą. Bajecznie pyszne i rozpływające się w ustach.
Z pewnością długo nie zapomnę tego przepisu. To taka moja skromna niezapominajka spotkana przypadkiem na polnej drodze. Samotna, ale zawsze pamięta… Maleńka, ale przebija się przez kamienie, by spojrzeć w stronę słońca swoimi błękitnymi oczami…
Jeśli macie taką ochotę, możecie zamienić jagody na inne miękkie sezonowe owoce. Jestem pewna, że ciasto będzie równie pyszne z porzeczkami, malinami, wiśniami itp. Eksperymentujcie ze smakiem!
Składniki:
- 150g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 150g masła
- 80g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 400ml mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- około 200g jagód
Przygotowanie krok po kroku:
- z 400ml mleka odlej 1/3 szklanki. Resztę zagotuj. W odlanym mleku rozmieszaj proszek budyniowy i cukier i energicznie mieszając dodaj do wrzącego mleka. Po minucie zestaw z ognia, dodaj łyżkę masła i rozmieszaj. Ostudź budyń do temperatury pokojowej pod przykryciem, by zapobiec powstaniu kożucha.
- Masło utrzyj z cukrem na puch.
- Następnie dodawaj po jednym jajku stale ucierając.
- Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz ekstrakt. Wymieszaj do dokładnego połączenia się składników.
- Do lekko natłuszczonej formy o śr. ok. 18cm przełóż połowę ciasta i wyrównaj.
- Na ciasto wyłóż budyń w taki sposób, by nie dotykał się krawędzi blachy – na środek.
- Delikatnie przykryj budyń pozostałym ciastem wypełniając brzegi. (jeśli budyń będzie dotykał krawędzi blachy, ciasto będzie się rozjeżdżało i straci na wyglądzie, choć z pewnością nie na smaku).
- Górę ciasta posyp obficie umytymi i osuszonymi jagodami.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40-45 minut. Upieczone ciasto można poznać po wybrzuszonym środku.
- Ostudź i oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!