Rogaliki z porzeczkami

Rogaliki z porzeczkami

Zdjęcie - Rogaliki z porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na pewno każdy jadł kiedyś jagodzianki, które królują w sezonie wakacyjnym we wszystkich cukierniach. Wykorzystanie jagód do upieczenia maślanych bułeczek jest rzeczywiście znakomitym pomysłem, ale można tak postąpić także z innymi owocami np. kwaskowatymi porzeczkami. Postanowiłam te owoce wykorzystać w nowym wypieku, jednak zmieniłam trochę formę bułeczek na puszyste rogaliki. Niech poniższe zdjęcia przekonają Was do ich przygotowania:

Zdjęcie - Rogaliki z porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Rogaliki z porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Rogaliki z porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Rogaliki z porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rogaliki z porzeczkami Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. 15 min.

Porcje: 16

Składniki
  • 400 g mąk pszennej typ 650
  • 60 g cukru
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 200 ml letniego mleka lub wody
  • jajko
  • 50 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Nadzienie:
  • 150 g czarnej porzeczki
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • Wierzch:
  • żółtko + łyżeczka mleka

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, drożdże i sól.
  2. W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie.
  3. Do mąki wbijamy jajko i powoli wlewając mleko, wyrabiamy ciasto mikserem przez kilka minut. Gdy ciasto będzie już elastyczne, dodajemy po kawałku zimnego ciasta i dalej wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty. Ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 godziny.
  4. W tym czasie myjemy dokładnie owoce, oczyszczamy porzeczki z ewentualnych gałązek oraz listków i osuszamy. Porzeczki mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy na koło o grubości 0,5 cm, z którego wykrawamy po 8 trójkątów (w sumie 16).
  6. Na dole każdego trójkąta wykładamy łyżeczkę owoców i zawijamy, kierując podstawę trójkąta ku wierzchołkowi. Tak uformowane rogaliki przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem.
  7. Przyszłe rogaliki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
  8. Wierzch wyrośniętych rogali smarujemy rozbełtanym żółtkiem (można je dodatkowo posypać cukrem trzcinowym lub płatkami migdałowymi). Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie studzimy na kuchennej kratce.
  9. Upieczone rogaliki można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

3.1.09

Kategorie przepisów