Cornetti expresowe
Cornetto plus expresso -to jedyne sniadanie niemal kazdego doroslego Wlocha,dodam przy tym ,ze jedza je w barze idac do pracy,jesli jest wolny dzien-tez ida do baru na porcje "sniadania".
Mamy dzisiaj najszybsze cornetto i najprostrze,bo niczym niewypelnione,tutaj nazywane "cornetto vuoto".
Zrobilam je szybciutko do poobiedniej zielonej herbatki-Was tez namawiam!
Potrzeba nam praktycznie :
-ciasto francuskie
-jajko o smarowania
.-troche cukru pudru
Wykonanie
Prostokatne ciasto francuskie przecinamy wzdluz ostrym nozem na pol ,potem wycinamy z niego trojkaty.
Kazdy trojkat zawijamy bardzo lekko od szerszej strony i podwijamy nieco jego koncowki.
Cornetti ukladamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st C przez 15-20 min.
Podajemy posypane cukrem pudrem i powidelkami z wisni-pycha!
Smacznego!