Ciasto drożdżowe z jagodami
Sezon na jagody w pełni, korzystam i ja!:)
Zamarzyło mi się swojskie, proste i przyjemne ciasto.
Ciasto bez mas, bez udziwnień.
Smakiem chciałam wrócić do dawnych lat, do wakacji spędzanych z dziadkami na wsi.
Tam się tak piekło, tam się tak jadło, tam mi to wszystko tak bardzo smakowało.. achh..
Letnia drożdżówka z jagodami i chrupiącą kruszonką, wydała mi się najtrafniejszym wyborem, na to moje wielkie "pragnienie";)
Puszysta, delikatna, idealna do popołudniowej kawki lub herbatki.
Uwielbiam ją!
Ciacho upieczone ze sprawdzonego, niezawodnego przepisu Kwestii Smaku.
Można go upiec nie tylko z dodatkiem jagód, z każdym innym owocem, drożdżówka wyjdzie równie smaczna:)
W sezonie jagodowym, polecam również moje wyśmienite, pachnące latem jagodzianki, kremowy sernik z jagodami, expresowe,letnie pancakes z jagodami, sernik turecki (bez sera), na jogurcie z jagodami/borówkami, placuszki z serka homo z jagodami i jagodowym sosem, kruche ciasteczka z borówkami, kluski na parze z jagodowym sosem.
Smacznego Kochani!
Składniki (na olbrzymią blachę od piekarnika):
- 4 szklanki maki pszenne (typ 550)
- 200g masła
- szklanka mleka
- 50g drożdży
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
dodatkowo
- 300g jagód
kruszonka
- 150g maki pszennej
- 75g masła
- 75g cukru
Mleko, masło i cukier podgrzać w rondelku do rozpuszczenia.
Przelać do miski, zmiksować z jajkami.
Pokruszyć drożdże i zmiksować.
Dodać mąkę.
Ciasto wyrabiać bardzo długo ok. 15 minut mikserem (ręką nie polecam, bo ciasto jest rzadkie i bardzo się lepi).
Nie dodawać większej ilości mąki!
Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto rozsmarować na blaszce.
Ciasto posypać jagodami.
Zrobić kruszonkę.
Składniki na kruszonkę zagnieść, posypać nią wierzch ciasta.
Ciasto piec w otwartym piekarniku nagrzanym do 180Cprzez 20 minut.
Po tym czasie, zamknąć drzwi piekarnika.
Drożdżówkę piec jeszcze 20-20 minut.
Upieczoną drożdżówkę, studzić na kratce (nigdy nie zostawiać w blaszce).