Co zrobić ze sporą ilością ugotowanych już ziemniaków.
Otóż warto przygotować takie placuszki jak na zdjęciu powyżej.
Bardzo prosto, tylko trochę trzeba ręce ubrudzić, ale…warte są takiego poświęcenia.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i papryczki chili, smażyć około 2 minut, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły...
Mój mąż lubi faszerowaną paprykę, inne warzywa takie jak cukinia czy bakłażana też. Tym razem padło na to pierwsze. Farsz to ryż jaśminowy z kolei mój ulubiony, cukinia, suszone pomidory, zielone oliwki. Dodałam też dużo czosnku niedźwiedziego, który kupiłam na ryneczku. Wierzch posypany startą mozzarellą. Do farszu możecie dodać też mięso, jeśli lubicie, my woleliśmy wersję bez. Papryki wyszły pyszne, polecam.
Pyszna, gęsta, lekko pikantna zupa serowo-cebulowa. Intensywny smak cebuli idealnie łączy się z kremowym, delikatnym smakiem sera. Jeśli macie pod ręką gotowy wywar przygotujecie ją w 20 minut. Można ją podawać z grzankami.
Polecam na obiadek piersi z kurczaka owinięte boczkiem i zapieczone na młodej kapustce. Przygotowuje się je szybko (max 20 minut), myk do piekarnika a obiad robi się dalej sam. A podać go można z młodymi ziemniaczkami z aromatycznym koperkiem, pyszności! :)
Zupa warzywna to prawdziwa skarbnica witamin. Moja dzisiejsza propozycja to pachnące wędzonką połączenie młodej kapusty i ciecierzycy. Te małe, cudowne kuleczki to makaron, który wygląda jak perełki. Jeśli nie macie takiego polecam każdy inny, byle drobny.
Pożywny i pyszny obiad z cukinią w roli głównej, ja robiłam już tą zapiekankę 2 razy i za każdym razem znikała błyskawicznie, dlatego dzielę się z Wami kolejnym moim pomysłem na cukinię. Zapiekanka wydaje się pracochłonna, ale uwierzcie mi robi się ją dość szybko
Kojarzycie powiedzenie „Nie jestem pomidorową, aby wszyscy mnie lubili”? Poznałam w życiu kilka osób, które nie przepadają za pomidorową, ale jestem pewna, że z tego przepisu by im smakowała. Pomidory malinowe są teraz tak soczyste i aromatyczne, że nie potrzeba tu rosołu „z wczoraj”.
Cukinia jest warzywem, które często wykorzystuję w mojej kuchni. Nie wymaga długiego duszenia/smażenia/pieczenia. Potrawy przygotowywane z cukinii są gotowe dosłownie w kilka minut. Moja dzisiejsza propozycja to wegetariańskie kotleciki z cukinii, marchewki i kaszy jaglanej.
Nie wiem tylko jak to się stało, że wcześniej na niego nie wpadłam, bo jest naprawdę świetny. Szybkie, smaczne danie, idealne na obiad a zwłaszcza żeby móc go zapakować na wynos do lunchboxa. Myślę, że jeszcze nie raz zawita na naszym stole ;)
Smaczne, delikatne kotlety z indyka, w chrupiącej panierce z dodatkiem sezamu. Nie trzeba wiele, żeby urozmaicić nudnego, panierowanego kotleta. Wystarczy wymieszać bułkę tartą pół na pół z ziarnami sezamu i nasz kotlet nabierze nowego, ciekawego smaku
Mejadra – to danie o wdzięcznej nazwie podobno wywodzi się niemal z czasów starożytnych. Mimo, że na pierwszy rzut oka nie jest niczym wykwintnym, jest niesamowite. Jego intensywny smak i aromat dociera do naszych najodleglejszych receptorów, rozgrzewa i poprawia nastrój. Niemal od pierwszej łyżki