Mejadra – arabski ryż z soczewicą i cebulą
Arabska kuchnia jedna z moich ulubionych. Wciąż zastanawiam się, czy powinnam postawić ją na miejscu pierwszym, czy ustąpić je kuchni azjatyckiej. Obie są równie wyjątkowe i aromatyczne. A bogaty aromat to to, co w kuchni cenię najbardziej. Mejadra ten element spełnia bez najmniejszego problemu.
Dane samo w sobie prezentuje się niepozornie. Zwykły ryż z soczewicą to nic szczególnego, ale wystarczy spróbować, a z pewnością zagości na naszym stole często. Ja najbardziej lubię jeść mejadrę z kleksem gęstego jogurtu (najlepiej roślinnego) i nie potrzebuję już nic więcej. Oprócz łyżki. Zwykłam jednak podawać też to danie z jajkiem w koszulce lub sadzonym. Koniecznie z płynnym żółtkiem. Smakuje wybornie i świetnie spaja całość jeszcze bardziej.
Mejadra to danie, które sprawdzi się jako szybko obiad lub rozgrzewająca kolacja. Piszę szybka, bo w tym daniu dobrze sprawdza się soczewica z puszki dobrej jakości. Jeśli jednak z jakiegoś powodu unikacie takich rozwiązań, można ugotować ziarna samodzielnie. Zajmie to więcej czasu, ale z powodzeniem można tę czynność przełożyć na dzień poprzedni i przechować soczewicę w lodówce.
Mejadra - ryż z soczewicą po arabsku Proste danie na bazie ryżu i soczewicy. Może stanowić kompletne danie lub dodatek do dania głównego. Drukuj przepis Skomentuj Czas przygotowania: 5 minutes Czas gotowania: 25 minutes Czas całkowity: 30 minutes Okazja: Kolacja, ObiadRodzaj dania: Kuchnia Arabska, WegetariańskieSłowa kluczowe: cebula, ryż, soczewica Porcji: 4 porcje Składniki- 200 g ryżu białego lub basmati
- 250 g ugotowanej soczewicy brązowej lub zielonej może być z puszki
- 350 g cebuli
- 10 g mąki pszennej
- 250 ml oleju
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 500 ml wody
- jajko w koszulce lub sadzone 1 sztuka na porcję
- gęsty jogurt naturalny lub grecki
- Cebulę pokrój w talarki i oprósz solą i mąką. Rozgrzej 250ml oleju i usmaż cebulę na złoty kolor. Odsącz z tłuszczu i odstaw. Olej usuń z rondla.
- W tym samym rondlu upraż kmin i kolendrę aż zacznie intensywnie pachnieć - około 1 minutę. Nie spal przypraw!
- Dodaj ryż, kurkumę, ziele angielskie, cynamon, cukier, 1/2 łyżeczki soli i oprósz obficie pieprzem. Przesmaż całość przez około 1-2 minuty, a następnie zalej wodą.
- Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
- Przed końcem dodaj odsączoną z zalewy soczewicę i jeszcze chwilę gotuj aż soczewica się podgrzeje.
- Gdy ryż wchłonie cały płyn i będzie ugotowany, zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem jeszcze 10 minut. Po tym czasie dodaj cebulę i delikatnie wymieszaj.
- Podawaj z jogurtem naturalnym lub jajkiem w koszulce lub sadzonym.
Zobacz inne przepisy na dania kuchni arabskiej