Serowe placuszki ziemniaczane
Co zrobić ze sporą ilością ugotowanych już ziemniaków.
Otóż warto przygotować takie placuszki jak na zdjęciu powyżej.
Bardzo prosto, tylko trochę trzeba ręce ubrudzić, ale…warte są takiego poświęcenia.
Oczywiście końcowym dodatkiem może być kwaśna śmietana i świeży szczypiorek.
Ja zajadałam placuszki z fasolką szparagową.
Serowe placuszki ziemniaczane:
Porcja: około 8 sztuk wielkości burgera
Składniki:
5 ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
1 łyżka masła
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
ser żółty
bułka tarta
olej do smażenia
Dodatkowo i opcjonalnie:
śmietana
szczypiorek
Sposób przygotowania:
Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy masło, jajko i mąkę. Zagniatamy i formujemy placki, na środek układamy plaster sera żółtego i zlepiamy tak placek, aby ponownie wyszedł nam placek a ser był w środku.
Ciasto będzie się lekko kleiło i dlatego dobrze obtoczy się w bułce tartej.
Tak przygotowane placki, obtoczone w bułce tartej smaż na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony, najlepiej na złoty kolor.
SMACZNEGO