Letnia zupa z kapustą
- Wynik: 60
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 50minuty
Zupa warzywna to prawdziwa skarbnica witamin. Moja dzisiejsza propozycja to pachnące wędzonką połączenie młodej kapusty i ciecierzycy. Te małe, cudowne kuleczki to makaron, który wygląda jak perełki. Jeśli nie macie takiego polecam każdy inny, byle drobny.
Składniki- młoda kapusta - 1/2 główki
- cebula - 1 szt.
- ciecierzyca - 1 puszka
- marchewka - 1 szt.
- boczek wędzony - 100 g
- drobny makaron - 1/2 szklanki
- seler naciowy - 2 łodygi
- oliwa - 2 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- przecier pomidorowy - ok. 100 ml
- koperek - 1/2 pęczka
Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Następnie odcedzić.
Wlać oliwę do garnka, dodać pokrojony w kostkę boczek i podsmażać, aż się wytopi. Dodać pokrojoną cebulę i seler naciowy oraz startą marchewkę. Przesmażyć chwilę. Wlać ok.2-3 l wody, następnie dodać odważoną kapustę. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować, aż kapusta będzie al dente. Dodać makaron, ciecierzycę oraz przecier pomidorowy i gotować jeszcze około 10 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. ew. szczyptą cukru. Na koniec dodać posiekany koperek.
Smacznego:)