Zupa z kukurydzy z ciecierzycą

Zupa z kukurydzy z ciecierzycą
przepis:

170 g kukurydzy z puszki

1 marchew

2 ziemniaki

1 cebula

1 łyżka oleju

2 łyżki śmietanki kokosowej

sól, pieprz,chili

0,5 łyżeczki kurkumy

0,5 l wody

100 g ciecierzycy z puszki

1 łyżka masła klarowanego

0,5 łyżeczki słodkiej papryki

szczypta chili i soli

1 łyżeczka miodu

posiekana natka pietruszki

W garnuszku rozgrzać masło, dodać paprykę, chili, sól i miód.

Następnie dodać ciecierzycę i chwilę razem przesmażać.

Cebulę posiekać.

Ziemniaki i marchew obrać, opłukać, pokroić na małe kawałki.

W garnuszku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać ziemniaki i marchew.

Warzywa przesmażyć mieszając, a nastęnie dodać wodę i kukurydzę.

Gotować aż ziemniaki i marchew będą miękkie.

Zupę dokładnie zmiksować, a nastęnie przetrzeć przez sito.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, chili, dodać kurkumę i śmietankę kokosową.

Na zupie ułożyć ciecierzycę i posypać siekaną natką pietruszki.

Zdjęcie - Zupa z kukurydzy z ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów