Zupa z kukurydzy z ciecierzycą
170 g kukurydzy z puszki
1 marchew
2 ziemniaki
1 cebula
1 łyżka oleju
2 łyżki śmietanki kokosowej
sól, pieprz,chili
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 l wody
100 g ciecierzycy z puszki
1 łyżka masła klarowanego
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili i soli
1 łyżeczka miodu
posiekana natka pietruszki
W garnuszku rozgrzać masło, dodać paprykę, chili, sól i miód.
Następnie dodać ciecierzycę i chwilę razem przesmażać.
Cebulę posiekać.
Ziemniaki i marchew obrać, opłukać, pokroić na małe kawałki.
W garnuszku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać ziemniaki i marchew.
Warzywa przesmażyć mieszając, a nastęnie dodać wodę i kukurydzę.
Gotować aż ziemniaki i marchew będą miękkie.
Zupę dokładnie zmiksować, a nastęnie przetrzeć przez sito.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, chili, dodać kurkumę i śmietankę kokosową.
Na zupie ułożyć ciecierzycę i posypać siekaną natką pietruszki.