Jajko gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy.Twaróg rozdrabniamy widelcem.
Jajko ścieramy na tarce o średnich oczkach i mieszamy z twarogiem.
Dodajemy czarnuszkę, jogurt oraz olej Kujawski z ostropestu. Mieszamy.
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, a następnie obieramy.
Jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach lub siekamy.
Dodajemy łososia i rozdrabniamy widelcem.
Dodajemy musztardę, drobno posiekany koperek i olej Kujawski z lnianki. Dokładnie mieszamy.
Mięso rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą, pieprzem, rolujemy i obtaczamy w mące. Nadmiar mąki strząsamy. Mięso rumienimy z każdej strony na maśle klarowanym, a następnie przekładamy na talerz.
W tym samym naczyniu przesmażamy pieczarki pokrojone na ćwiartki. Gdy zaczną się rumienić, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Moje dzieci polubiły kotleciki z tuńczyka. Szczególnie córka, która samego nie bardzo zje, ewentualnie w paście do kanapek. Tak więc przemycam ryby w inny sposób, choć nie powiem, paluszki rybne uwielbia. Wolimy zamiast kurczaka zjeść rybę, więc chce im urozmaicić, żeby się za szybko nie znudziła. Tym razem kotleciki zrobiłam z koperkiem.
Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej to niezaprzeczalnie moje ulubione połączenie ! Od jakiegoś czasu chodziło za mną takie lekkie danie. Uwielbiam rybę w każdej postaci i bardzo często pojawia się u mnie na stole. Do takiego obiadu zazwyczaj robię jeszcze surówkę z kiszonej kapusty i jabłka. Od dziecka uwielbiałam taki zestaw 🙂
Tym razem, zrobiłam wegetariańskie spaghetti z selerem naciowym, pieczarkami, cebulką i sosem pomidorowym. W sezonie letnim, lepiej wykorzystać świeże, zmiksowane pomidory. Jeżeli chcesz utrzymać zdrowszą wersję potrawy, użyj makaron razowy lub z pszenicy durum.
Lista składników na pierwszy rzut oka może się wydawać długa, ale jak przyjrzycie się dokładnie, zauważycie, że połowę stanowią przyprawy.
Całość bardzo przyjemnie się robi i przyjemnie nią zajada. Bardzo polecam, nie tylko na czas remontu;)
Robi się ją błyskawicznie. Ciasto ma fajny smak i ciekawą konsystencję. Trzeba się jednak liczyć z tym, że smakiem tradycyjnej pizzy, na drożdżowym cieście nie przypomina. No i jest jej mało…. zbyt mało;)
Pomysł na smaczny obiad, który przygotujesz zaledwie w trzydzieści minut. To idealne połączenie delikatnego mięsa ryby, z wyrazistym smakiem pasty curry. Polecam na smaczny i zdrowy obiad, w orientalnym klimacie 🙂
Przepyszny makaron rodem z Sycylii. Cudownie aksamitny bakłażan, pomidory, najlepiej wygrzane w słońcu ale zimą mogą być z puszki i dużo czosnku i ziół. Dodatkowym atutem jest oczywiście, jak zwykle w przypadku makaronu, krótki czas przygotowania, trzeba tylko pamiętać, żeby wcześniej nasolić bakłażana
Szukacie pomysłu na zapiekankę? A może zainteresuje Was ziemniaczana zapiekanka z duszoną białą kapustą i boczkiem?
Mój mąż stwierdził, że przypomina mu bigos z ziemniakami;)
Wyszło bardzo smacznie, tak inaczej, a ja, jak wiecie, lubię od czasu do czasu podać coś nowego.
Ciekawe danie jednogarnkowe. Delikatne pulpety drobiowe duszone w sosie pomidorowym z dodatkiem mnóstwa warzyw. Taki obiad można zrobić nawet na cały tydzień i każdego dnia podawać z innym dodatkiem. Ja najbardziej lubię z kaszą orkiszową ale świetne są też z ziemniakami czy ryżem a nawet makaronem.
Dania z sosem słodko-kwaśnym kojarzą mi się głównie w zestawieniu z kurczakiem. Tym bardziej z zaciekawieniem przygotowałam takie danie z polędwiczką wieprzową.