Pyszne, słodkie korzenne ciasto z dodatkiem cukinii, rodzynek i orzechów włoskich. Samej cukinii nie czuć, ale nadaje ciastu wilgotności. Dzięki niej ciasto jest mokre nawet przez 3-4 dni
Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam Wam polędwiczki z suszonymi pomidorami. Proste w wykonaniu, smakują rewelacyjnie, przez pomidory danie ma wyrazisty smak. Mięso wychodzi delikatne
Nie przepadam za tradycyjnymi flakami, za to oszukane flaczki z boczniaków to dla mnie strzał w dziesiątkę! Ta zupa to nie tylko świetna alternatywa dla flaków mięsnych, to po prostu smaczne, aromatyczne danie, które dobrze rozgrzeje w chłodny dzień. Jest sycące, pełne warzyw, z dużą ilością grzybów, dobrze przyprawione.
Krupnik to zupa, którą bardzo często gotuję w sezonie jesienno-zimowym. Dzisiaj pokażę Wam wersję wegetariańską, na wywarze warzywnym, z tartymi warzywami i dodatkiem suszonych grzybów. Smakuje cudownie! Jest gęsta i sycąca, wspaniale rozgrzewa. Grzyby sprawiają, że zupa jest jeszcze bardziej aromatyczna.
Soczwicę ugotować w wodzie do miękkości. Sól dodać pod koniec gotowania soczewicy.Pieczarki opłukać, pokroić na ćwiartki.Bakłażan pokroić w kostkę.Obrane ziemniaki także pokroić w kostkę.Cebulę i czosnek pokroić drobno.W garnku rozgrzać olej przesmażyć na nim bakłażan...
Smaczne połączenie gorzkiej czekolady i słonych orzeszków ziemnych. Przepis jest bardzo prosty a ciasteczka szybkie w przygotowaniu. Zaraz po upieczeniu są miękkie i trzeba delikatnie przenieść je na kratkę, po wystudzeniu przyjemnie chrupią.
To ostatnio moje ulubione bułeczki! Pyszne, mięciutkie, z dodatkiem podsmażonej na patelni cebulki. Wspaniale pachną i smakują. Mają wyraźnie wyczuwalny cebulowy smak. Idealne na kanapki z serem, wędliną albo pasztetem, pycha! U mnie w domu znikają błyskawicznie!
Jajko gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy.Twaróg rozdrabniamy widelcem.
Jajko ścieramy na tarce o średnich oczkach i mieszamy z twarogiem.
Dodajemy czarnuszkę, jogurt oraz olej Kujawski z ostropestu. Mieszamy.
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, a następnie obieramy.
Jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach lub siekamy.
Dodajemy łososia i rozdrabniamy widelcem.
Dodajemy musztardę, drobno posiekany koperek i olej Kujawski z lnianki. Dokładnie mieszamy.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy z olejem z pierwszego tłoczenia. Dodajemy sól i pieprz.
Mięso kroimy w kostkę i nacieramy przygotowaną pastą. Smażymy na rozgrzanej patelni i odstawiamy do wystudzenia
Mięso rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą, pieprzem, rolujemy i obtaczamy w mące. Nadmiar mąki strząsamy. Mięso rumienimy z każdej strony na maśle klarowanym, a następnie przekładamy na talerz.
W tym samym naczyniu przesmażamy pieczarki pokrojone na ćwiartki. Gdy zaczną się rumienić, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Moje dzieci polubiły kotleciki z tuńczyka. Szczególnie córka, która samego nie bardzo zje, ewentualnie w paście do kanapek. Tak więc przemycam ryby w inny sposób, choć nie powiem, paluszki rybne uwielbia. Wolimy zamiast kurczaka zjeść rybę, więc chce im urozmaicić, żeby się za szybko nie znudziła. Tym razem kotleciki zrobiłam z koperkiem.
Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej to niezaprzeczalnie moje ulubione połączenie ! Od jakiegoś czasu chodziło za mną takie lekkie danie. Uwielbiam rybę w każdej postaci i bardzo często pojawia się u mnie na stole. Do takiego obiadu zazwyczaj robię jeszcze surówkę z kiszonej kapusty i jabłka. Od dziecka uwielbiałam taki zestaw 🙂
Mięciutki, kruchy schab w delikatnym sosie pomidorowo-śmietanowym. Świetnie smakuje z ziemniakami, oczywiście z dużą ilością świeżego koperku! Do tego obowiązkowo mizeria. Przepis jest prosty, można przygotować większą ilość i mieć obiad na dwa dni
Tym razem, zrobiłam wegetariańskie spaghetti z selerem naciowym, pieczarkami, cebulką i sosem pomidorowym. W sezonie letnim, lepiej wykorzystać świeże, zmiksowane pomidory. Jeżeli chcesz utrzymać zdrowszą wersję potrawy, użyj makaron razowy lub z pszenicy durum.