Kolejna propozycja na dodatek do kanapek, oczywiście nie tylko, na ciepło boczek tez jest wyśmienity. Nie oszukujmy się, nie jest to danie niskokaloryczne i najzdrowsze, jednak nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, a kto nie lubi boczku :-)
Przygotowaliśmy dwie wersje placka, jedną z czerwona cebulą, rozmarynem i czarnuszką, drugą z oliwkami, suszonymi pomidorami, rozmarynem i czosnkiem z dodatkiem zmielonej czarnuszki.
Wykorzystując narastającą tęsknotę za wiosną, ciepłymi dniami i straganami pełnymi owoców - postanowiłam stworzyć jakiś tymczasowy substytut. Przypomnialam sobie, że bardzo dawno nie robiłam pralinek. Małej, przyjemnej formy słodkości, która na pewno przypadnie do gustu każdemu. Dzisiaj zaprezentuję przepis na pralinki ze świeżymi malinami i białą czekoladą.
Pyszna zupa z koprem włoskim, porem i ziemniakami, doprawiona bazylią i tymiankiem. Zupa bardzo kremowa i aromatyczna, podana z grzankami, może służyć za samodzielne danie Bardzo polecam, sprawdzi się na rodzinny obiad i na poczęstunek dla gości
Małgosia rzuciła pomysł na pastę śródziemnomorską z suszonych pomidorów. Jestem amatorką takich smaków i nie mogło mnie zabraknąć w tym wydarzeniu. Z miłą chęcią dołączam do grona uczestników. Ominęłam jednak w przepisie tahini, bo nie mogę się do niej przekonać. Zapewniam, że bez niej smakuje wybornie.
To pewnie jedna z ostatnich szans, aby podzielić się przepisem na owsiankę w tym sezonie. W marcu wszyscy już poczujemy wiosnę i zamiast rozgrzewać się ciepłymi miksturami, chętniej będziemy chrupać rzodkiewkę, blanszować młody szpinak i siekać zieloną dymkę.
Wymieszać płatki z syropem i cukrem waniliowym oraz przepołowionymi orzechami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsypać płatki, wstawić do piekarnika z termoobiegiem...
Wszelkie smarowidła na chleb uwielbiam więc nie wahałam się ani minuty. Tym bardziej, że kiedyś podobną pastę już robiłam. Dzisiejsza różni się dodatkiem czarnych oliwek i pasty tahini. Smak tej pasty jest mocno śródziemnomorski, jest mocno aromatyczna, pyszna.