Dziś mam dla Was przepis na przepyszne jogurtowe muffinki z rabarbarem i kruszonką. Delikatne, wilgotne w środku, słodkie z delikatnym kwaskowatym posmakiem rabarbaru.
To zupa zagadka - zagadka, bo częstując znajomych proponowałam im określenie składników. Tylko jedna zlokalizowała bazowy smak. Przyznam, że tak mi smakowała, że rozważam włączenie tej zupy do komunijnego menu
Jedna z lepszych past jaką zrobiłam. Delikatna, wyrazista, lekko słodkawa. Przepyszna jest a w zestawieniu z jajkiem sadzonym to po prostu szał podniebienia. Bardzo polecam, na pewno nie pożałujecie.
Bardzo udany pasztet. Mimo, że nie dodawałam boczku, nie był ani trochę suchy - to zasługa warzyw i pieczarek. Mięso i warzywa zmiksowałam na gładką masę, pieczarki tylko mocno posiekałam. Dzięki temu są w pasztecie bardziej wyczuwalne. Koniecznie dodajcie zielony, marynowany pieprz - znakomicie podkręca smak pasztetu.
Sos do spaghetti powstał bardzo prosty: kilka ząbków czosnku (musi być moc!), oliwa, dobre pomidory plus (do smaku) ostra papryczka. Tyle wystarczy, by przygotować naprawdę wyśmienity obiad w mniej, niż kwadrans.
Domowy syrop cynamonowy, znakomity dodatek do deserów, lodów, naleśników, gofrów, sałatek owocowych itp. Bez konserwantów i sztucznych barwników, zachowuje świeżość przez trzy miesiące :)
Jeśli macie ochotę na wykwintne ciasto, którego w dodatku nie trzeba piec, polecam tę oto kostkę. Ciasto zawiera masę z mleka skondensowanego więc z góry wiadomo, że będzie słodkie. Dlatego też, zmniejszyłam ilość cukru w białej masie oraz użyłam słonych krakersów zamiast herbatników. Odrobina soli wspaniale przełamuje słodycz toffi a biała masa z mleka w proszku to po prostu niebo w gębie.
Dziś przedstawiam bardzo fajne danie jednogarnkowe. Soczysty kurczak pieczony w ryżu z dodatkiem suszonych pomidorów, oliwek, papryki i sosu pomidorowego z ziołami – świetny pomysł na łatwy obiad. Oprócz tego, że danie jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu, pozostaje nam później mało zmywania, gdyż wszystko przygotowujemy dosłownie w 1 patelni.
Topinambur pachnie orzechami i ma lekko słodki, łagodny smak. I tak właśnie smakuje przygotowana z niego zupa. Aby ją trochę wzbogacić podałam ją z ugotowanym bobem, chipsami z topinamburu, skropioną olejem z pestek dyni, który ma także lekko orzechowy smak. Wszystko to razem świetnie się komponuje.
Prosta pasta śniadaniowa z twarogu, czerwonej cebulki i jajek na twardo. Taka domowa pasta, wzbogaci smakowo każdą kanapkę, a przy tym jest wolna od polepszaczy i chemicznych dodatków. Składniki na pastę, można drobno posiekać i połączyć z majonezem. Ja wszytko zmiksowałam i otrzymałam pyszny krem w różowym kolorze.
Pieczywo żytnie ma wysoką wartość odżywczą, duże walory smakowe i zapachowe. Długo zachowuje świeżość. Chleb żytni, ponieważ przygotowywany jest na zakwasie (zachodzi fermentacja!) zawiera dużo więcej, lepiej przyswajalnych składników mineralnych niż pieczywo pszenne (także razowe) produkowane na drożdżach.