Tort zawijany z ananasem

Ten tort wbrew pozorom o wiele latwiej jest wykonac niz tradycyjny.

Jadlam go wiele razy kilka razy robilam sama, aż przyszedl czas ,aby pochwalic sie nim na blogu.

Na pewno zachwyca na pierwszy rzut oka paskami ktore ukladaja sie pionowo,nie jak zwykle w torcikach tradycyjnych,cala reszta ,to oczywiscie sprawa dodatkow i kremu .

Myslę ze takim torcikiem narobię niektórym ochoty na kulinarne eksperymenty,tym bardziej ,że jak powiedzialam robi się go bardzo latwo.

Zapraszam!

Zdjęcie - Tort zawijany z ananasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort zawijany z ananasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort zawijany z ananasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tort zawijany z ananasem

Biszkopt

.5 jajek

.1 szklanka maki

.2 łyżki kakao

.10 łyżek cukru

.3 łyżki wody

 

Krem

.400 ml smietany kremowki

.250 gr mascarpone

.150 gr cukru pudru

.aromat rumowy

.plasterki ananasa w syropie

 

Poncz

.syrop z puszki ananasow

.3 lyzki rumu

dodatki do dekoracji

 

Wykonanie

Bialka oddzielamy od zoltek i ubijamy z cukrem potem dodajemy zoltka,wode nastepnie przesiana make z kakao i mieszamy delikatnie lyzka,napowietrzajac ciasto.

Duza blaszke z piekarnika pokrywamy papierem do pieczenia,wylewamy ciasto i uderzamy nia o stol kilka razy pozbawiajac ciasto pecherzykow powietrza.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stC przez 20 min.,potem studzimy .

Kiedy wystygnie odwracamy biszkopt na sciereczke.

Smietane ubijamy z cukrem pudrem,powoli po lyzce dodajemy serek mascarpone i na koniec aromat.

Biszkopt dzielimy na 3 czesci nacinajac paski radelkiem lub ostrym nozem.

Zdjęcie - Tort zawijany z ananasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nawilzamy bieszopt przygotowanym ponczem,potem pokrywamy warstwa kremu i na to pokrojone na drobne czesci

anananas.

Zdjęcie - Tort zawijany z ananasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zawijamy powoli pierwszy z nacietych paskow,powstala rolade powiekszamy o nastepny,dbajac aby ich brzegi sie ze soba schodzily.

Kiedy zawinelismy dwa paski ustawiamy powstaly torcik na talerzu,potem dodajemy do niego trzeci pasek.

Przez chwile calosc dociskamy dlonmi,aby wszystkie elementy ze soba polaczyc .

Tort smarujemy pozostalym kremem i dekorujemy w/g wlasnego uznania.

Rada!

Ja przekroilam biszkopt na 3 czesci w zwiazku z tym torcik wyszedl dosc wysoki,lecz waski,mozemy biszkopt przeciac na 4 paski,wyjdzie nam wtedy szerszy lecz nizszy- wybor nalezy do Was- powodzenia!

Smacznego!

 

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy