Piernik z bakaliami
Święta się zbliżają, więc postanowiłam wypróbować przepis znaleziony w jednej z gazet na piernik z bakaliami. Polecam, jest bardzo dobry :-) Przepis na średnią blaszkę ciasta. Ja miałam kwadratową tortownicę.
Składniki:
500 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 czubata łyżka przyprawy do piernika
½ szklanki cukru
3 jajka
1 łyżeczka sody
250 g miodu
150 g masła lub margaryny
1 szklanka kefiru lub jogurtu
200 g pokrojonych bakalii: suszone morele, śliwki, rodzynki, żurawina, migdały, orzechy.
Sposób wykonania: Mąkę zmieszać z kakao, sodą i przyprawą do piernika. Miód rozpuścić razem z masłem lub margaryną i wystudzić.
Białka utrzeć na sztywno. Pod koniec nie przestając ubijać dodać stopniowo cukier. Gdy cukier z białkiem będą dobrze ubite, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
Do ubitej masy jajecznej dodać mąkę zmieszaną z pozostałymi sypkimi składnikami i całość dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczony i wystudzony tłuszcz z miodem a na koniec maślankę.
Gdy wszystkie składniki będą ze sobą połączone, dodać pokrojone bakalie i wymieszać.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Smacznego :-)