Piernik z bakaliami

Piernik z bakaliami

Święta się zbliżają, więc postanowiłam wypróbować przepis znaleziony w jednej z gazet na piernik z bakaliami. Polecam, jest bardzo dobry :-) Przepis na średnią blaszkę ciasta. Ja miałam kwadratową tortownicę.
Zdjęcie - Piernik z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

500 g mąki pszennej

1 łyżka kakao

1 czubata łyżka przyprawy do piernika

½ szklanki cukru

3 jajka

1 łyżeczka sody

250 g miodu

150 g masła lub margaryny

1 szklanka kefiru lub jogurtu

200 g pokrojonych bakalii: suszone morele, śliwki, rodzynki, żurawina, migdały, orzechy.
Zdjęcie - Piernik z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób wykonania: Mąkę zmieszać z kakao, sodą i przyprawą do piernika. Miód rozpuścić razem z masłem lub margaryną i wystudzić.

Białka utrzeć na sztywno. Pod koniec nie przestając ubijać dodać stopniowo cukier. Gdy cukier z białkiem będą dobrze ubite, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
Do ubitej masy jajecznej dodać mąkę zmieszaną z pozostałymi sypkimi składnikami i całość dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczony i wystudzony tłuszcz z miodem a na koniec maślankę.
Gdy wszystkie składniki będą ze sobą połączone, dodać pokrojone bakalie i wymieszać.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Smacznego :-)

Kategorie przepisów