Rolada makowo-kokosowa z białek

Rolada makowo-kokosowa z białek

Zdjęcie - Rolada makowo-kokosowa z białek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dawno oj dawno nie robiłam rolady...ale nadarzyła się okazja..takie wspólne chociaż wirtualne pieczenie to fajna sprawa...tym razem wybór padł na roladę...miałam szklankę białek i troszkę poszperałam i gdzieś w necie widziałam właśnie taką roladę,no i upiekłam roladę ..moja jest z innym nadzieniem..masa jogurtowa z żelatyną i galaretką..Ciasto podobne jak na pieguska , ale to jest bez margaryny.

  • 1 szkl. białek
  • 1 szkl. maku
  • 1 szkl.wiórek kokosowych
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

dodatkowo

  • 1 duży jogurt owocowy [ lub naturalny ]
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1 galaretka

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier puder.Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , mak oraz wiórki.Ciasto przelać na wyłożoną papierem blachę i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 20-25 minut.Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką[ posypałam ściereczkę cukrem pudrem] i większą od blaszki deską lub tacą, odwrócić ciasto do góry dnem.Od ciasta delikatnie oderwać papier, i pomagając sobie ściereczką, zwinąć biszkopt w roladę.Pozostawić w ściereczce do całkowitego wystygnięcia.Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i odstawić do zastygnięcia.Następnie pokroić w kostkę.Żelatynę rozpuścić w wodzie .Do jogurtu dodać pokrojoną galaretkę i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko razem wymieszać .Ciasto rozwinąć i nałożyć tężejącą masę jogurtową i ponownie zawinąć w roladę.Odstawić do całkowitego zastygnięcia.Dowolnie udekorować.
Zdjęcie - Rolada makowo-kokosowa z białek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rolada makowo-kokosowa z białek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów