Zupa pomidorowa z cieciorką i szpinakiem
Ta zupa jest naprawdę warta zrobienia. Pomidory, szpinak i ciecierzyca to bardzo smaczne połączenie. Zupa nie wymaga długiego szykowania, w pół godziny mamy gotowe sycące danie. Polecam!
inspiracja tutaj
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
ok 400g puszka ciecierzycy - użyłam gotowanej na parze (ok 300 g po odsączeniu)
400g puszka posiekane pomidory
1 litr bulionu
ok 200g liści szpinaku
do podania:
4 dymki, pokrojone
duża garść natki pietruszki, z grubsza posiekanej
przygotowanie::
Przygotować szpinak. Opłukać, wrzucić do dużego garnka, lekko podgrzewać aż zwiędnie. Osączyć na sicie, a potem odcisnąć. (Można też opłukany szpinak podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 30 do 60 sekund - do czasu aż zwiędnie) W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek i obsmażać na małym ogniu przez ok 5 minut. posypać wędzoną papryką, wymieszać i podsmażać jeszcze przez 2 minuty, następnie dodać ciecierzycę, pomidory, gotować przez kolejne 2 minuty.
Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć, gotować zupę przez 20 minut. Po tym czasie dodać odciśnięty szpinak. Gotować przez kolejne 2 minuty. Zupę podawać posypaną dymką i natką pietruszki. Smacznego!