Guacamole
Aromat i bogactwo składników odżywczych "leśnego masła" z Meksyku nie mają sobie równych. Owoce awokado oprócz cennych dla zdrowia wielokrotnie nienasyconych kwasów tłuszczowych zawierają również sporo witaminy B, E oraz składniki mineralne: żelazo, wapń i potas. Nic więc dziwnego, że niepozorne, mniej lub bardziej pomarszczone awokado było czczone przez Majów i Azteków, jako cudowny owoc" i uprawiamy przez ponad 1000 lat. Ten bogaty w tłuszcze owoc zawdzięcza swoją nazwę właśnie Aztekom ahuacatl czyli "leśne masło". Dojrzały okaz awokado powinien być miękki, jego łupina powinna uginać się pod naciskiem palca, tylko takie awokado ma kremową konsystencję i uwalnia aromat, inne będą mdłe i gorzkawe. Jeśli nie uda nam się kupić dojrzałego awokado, wkładamy je do papierowej torebki razem z jabłkami lub bananami i pozostawiamy na 2-3 dni w temperaturze pokojowej, owoce te przyspieszają proces dojrzewania. Pamiętajmy, że awokado nie znosi temperatur poniżej 6 stopni C oraz, że nie należy go zbytnio podgrzewać, jeśli już musimy to zrobić to jak najkrócej, ponieważ w procesie podgrzewania awokado gorzknieje, w zasadzie powinno się je zjadać na surowo.
Składniki: na ok 4-6 porcji
Czas przygotowania: 10 min
2 dojrzałe awokado, najlepsze będą odmiany Hass
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
3 ząbki czosnku
1 suszona papryczka chilli
dymka
sól,pieprz
Przygotowanie:
1. Awokado nacinamy dookoła pestki, następnie przekręcając względem siebie obie połówki otwieramy awokado, usuwamy pestkę, ale jej nie wyrzucamy, a miąższ wyjmujemy za pomocą łyżki
2. Miąższ bardzo dokładnie rozcieramy widelcem, dążymy do uzyskania konsystencji musu
3. W moździerzu rozcieramy suszoną papryczkę chilli, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do awokado
4. Guacamole doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dekorujemy posiekaną dymką
5. Do guacamole dokładamy pestki z awokado, dzięki temu danie nie ściemnieje, przykrywamy folią i przechowujemy w lodówce do czasu podania