Deser ryżowy z karmelizowaną gruszka i orzechami
przepis:
0,5 szklanki ryżu
1 szklanka mleka
2 łyżki miodu
szczypta soli
2 gwiazdki badianu
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
1 gruszka
0,5 łyżeczki cynamonu
Ryż wypłukać i odsączyć.
Mleko zagotować, dodać badian, wsypać ryż i zagotować mieszając.
Kiedy ryż wchłonie mleko, dodać miód i szczyptę soli.
Garnek z ryżem przykryć i wstawić do piekarnika na około 1 godziny, albo zawinąć w ręcznik i schować pod kołderkę.
Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na ósemki.
Na patelni rozgrzać masło i miód, dodać kawałki gruszki i je skartelizować.
Do gruszek dodać orzechy i cynamon, chwilę razem podsmażać.
Z ryżu usunąć badian.
Ryż wyłożyć na talerz przybrać gruszkami i orzechami.