Deser ryżowy z karmelizowaną gruszka i orzechami

Deser ryżowy z karmelizowaną gruszka i orzechami
przepis:

0,5 szklanki ryżu

1 szklanka mleka

2 łyżki miodu

szczypta soli

2 gwiazdki badianu

1 łyżka masła

1 łyżka miodu

2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich

1 gruszka

0,5 łyżeczki cynamonu

Ryż wypłukać i odsączyć.

Mleko zagotować, dodać badian, wsypać ryż i zagotować mieszając.

Kiedy ryż wchłonie mleko, dodać miód i szczyptę soli.

Garnek z ryżem przykryć i wstawić do piekarnika na około 1 godziny, albo zawinąć w ręcznik i schować pod kołderkę.

Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na ósemki.

Na patelni rozgrzać masło i miód, dodać kawałki gruszki i je skartelizować.

Do gruszek dodać orzechy i cynamon, chwilę razem podsmażać.

Z ryżu usunąć badian.

Ryż wyłożyć na talerz przybrać gruszkami i orzechami.

Zdjęcie - Deser ryżowy z karmelizowaną gruszka i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów