Aromatyczny boczek, suszone pomidory, ser żółty i szczypiorek. Te składniki możecie znaleźć i poczuć w muffinach. Idealne jako przekąska imprezowa lub zamiennik kanapek. Zapewniam, że szybko znikną z talerza a ich przygotowanie jest banalnie proste.
Coś domowego innego, dlaczego nie . Wykorzystałam placki chlebowe , ciut grubsze od tortilli do tego swojska kaszanka i dużo warzyw , smakuje wyśmienicie.
Po raz chyba pierwszy, udało mi się kupić czosnek niedźwiedzi. Jest pyszny! A na dodatek ma mnóstwo zalet: ma silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce.
Kiedyś masło orzechowe już ukręciłam, teraz do niego wracam. Smak i konsystencja - no nie do porównania z tymi kupnymi (które przecież też są całkiem smaczne, no nie?) ;-)
Nazywam go "koktajlem szczęścia". Powodów jest kilka, ale najważniejszy to chyba ten, że świetnie zastępuje słodycze, wtedy, gdy ochota na nie jest przeogromna. Słodki ale bez cukru, czekoladowy, ale bez czekolady !
Rolady biszkoptowe po prostu uwielbiam. Jeszcze do niedawna tylko delektować się ich smakiem, teraz i przygotowywać. To najprostsze i najszybsze z ciast, dietetyczny biszkopot, bo bez dodatku tłuszczu i zawsze pięknie się prezentuje!
Zapraszam na zielony koktajl z pierwszą wiosenna nowalijką - kalarepką. Posiada mnótwo witaminy C, błonnika i luteiny, usprawnia trawienie i ma tylko 27 kcal w 100 g. Do każdego ulubionego zestawu koktajlowego po prostu zamiast jabłka dodaj kalarepkę. Prezentowany koktajl ma zielony kolor dzięki dodatkowi listków z kalarepy.
Na pocieszenie mam wiosenną tartę. Na pełnoziarnistym, cudownie chrupiącym spodzie, z kremową ricottą, zielonym szpinakiem, czerwonymi pomidorkami i płatkami orzechów laskowych, które miło zaskakują i sprawiają, że tarta nabiera oryginalnej nuty. Świetna na obiad i kolację; sprawdzi się też na lunch do pracy. Kolory zdecydowanie dodają energii, a smak przywodzi na myśl zieloniutką, słoneczną wiosnę... Skusicie się...?
Franacuska zupa cebulowa to klasyk. Bardzo prosta, ale też bardzo łatwo ją zepsuć. My od pewnego czasu przygotowujemy ją według przepisu Michela Moran i naszym zdaniem jest to najlepsza zupa cebulowa. Spróbujcie, nie pożałujecie
Do masy na krówki dodałam sól, ponieważ uwielbiam solony karmel, a dla ciekawego aromatu dorzuciłam listki świeżego rozmarynu. To sprawia, że ich smak jest intrygujący, a krówki nie są przeraźliwie słodkie i zaklejające. Jeśli jednak obawiacie się połączenia ziołowego to możecie z rozmarynu zrezygnować i poeksperymentować po swojemu, przemycając do środka np. wanilię lub cynamon.
Sezon na szparagi uważam oficjalnie za rozpoczęty! Startujemy z moimi ulubionymi, zielonymi, podanymi w bardzo prosty, a przy tym wyjątkowo smaczny sposób.