Muffinki czekoladowo-bananowe
Jeśli mam ochotę na jakiś szybki i nieskomplikowany deser, wiem że Nigella mi pomoże! W jej książkach zawsze znajdę inspirację na dania, które dają duży efekt, przy małym wysiłku.
Tym razem postawiłam na babeczki czekoladowo-bananowe. Wystarczy miska, kilka dojrzałych bananów (te z brązową już skórką będą najlepsze!) i kilka minut mieszania. Do pieca, kwadrans i gotowe!
Z proporcji upieczecie 12 szt. muffinek.
Składniki- banan - 3 szt, dojrzałe
- olej roślinny - 125 ml
- jajko - 2 szt
- cukier brązowy - 100 g
- mąka pszenna - 225 g
- kakao - 3 łyżki, ciemne
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- sól - szczypta
Banany rozgnieć widelcem, połącz z jajkami i olejem oraz cukrem. W drugiej misce wymieszaj mąkę z kakao, sodą i solą.
Do mieszaniny bananów daj suche składniki, wymieszaj łyżką. Ciasto nakładaj do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz 15-20 minut.