Muffinki czekoladowo-bananowe

Muffinki czekoladowo-bananowe

Jeśli mam ochotę na jakiś szybki i nieskomplikowany deser, wiem że Nigella mi pomoże! W jej książkach zawsze znajdę inspirację na dania, które dają duży efekt, przy  małym wysiłku.

Zdjęcie - Muffinki czekoladowo-bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Muffinki czekoladowo-bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem postawiłam na babeczki czekoladowo-bananowe. Wystarczy miska, kilka dojrzałych bananów (te z brązową już skórką będą najlepsze!) i kilka minut mieszania. Do pieca, kwadrans i gotowe!

Zdjęcie - Muffinki czekoladowo-bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Muffinki czekoladowo-bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z proporcji upieczecie 12 szt. muffinek.

Zdjęcie - Muffinki czekoladowo-bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Muffinki czekoladowo-bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Muffinki czekoladowo-bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Banany rozgnieć widelcem, połącz z jajkami i olejem oraz cukrem. W drugiej misce wymieszaj mąkę z kakao, sodą i solą.

Do mieszaniny bananów daj suche składniki, wymieszaj łyżką. Ciasto nakładaj do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz 15-20 minut.

Kategorie przepisów