Ziemniaki zapiekane lubią chyba wszyscy,jednak ważne jest czym wypelnimy nasze kochane ziemniaczki,chociaż przyznam że takie proste,posypane tylko solą sa najlepsze bo przypominają mi dziecinstwo. Dzisiaj jednak ,główny skladnik farszu to gorgonzola- bardzo wyrazisty smak w polączeniu z bezsmakowym ziemniakiem to " niebo w gębie"- inaczej jesień czas zacząć.
Tymczasem zapraszam na ostatnie danie z tajską pastą curry – słoiczek już opróżniony, więc chwilowo będzie przerwa w eksplorowaniu orientalnych smaków. Zobaczymy, czy szybko zatęsknię za azjatyckimi smakami. O tym, że tuńczyka z puszki można z powodzeniem podgrzać, przekonałam się robiąc sos do gnocchi.
Muffinki są proste i szybkie w przygotowaniu; jeśli nie kupicie jakiejś bardzo twardej odmiany, nawet ścieranie dyni nie powinno nastarczyć kłopotów. Reszta to po prostu wymieszanie mokrych składników z suchymi, przełożenie całości do formy, nadzianie śliwkami i posypanie błyskawiczną, cudownie maślaną kruszonką. Muffiny są bardzo wilgotne, ale nie zakalcowate, mięciutkie i aromatyczne, z przyjemnie chrupiącą kruszonką.
Nie robię ciastek zbyt często więc dlatego mój wyczyn potraktowałam jako niespodziankę. Wszystko przez moje dyniowe sny. Przepis na te ciastka prawie wyśniłam więc sami rozumiecie.
Jednym z najlepszych sposobów na spożytkowanie świeżych grzybów jest moim zdaniem aromatyczne risotto. Pachnące leśnym runem, rozmarynem i białym winem. Nie ma lepszego dania na deszczowe jesienne dni niż micha takiego rozgrzewającego ryżu z lampką wina.
Uwielbiam śniadania na słodko...ale to już chyba powtarzałam kilkukrotnie.Jeżeli i Ty masz czasem ochotę na słodkie śniadanie, to dobrze się składa. Ten przepis jest dla ciebie idealny. Prosty w przygotowaniu omlet kakaowy, podany w sposób nietypowy - jako rolsy z masłem orzechowym i bananem.
Ciasteczek wychodzi dużo, (ja wykrawałam szklanką o średnicy 6,5 cm) bo około 50 sztuk, robi się je bardzo łatwo, tylko wadą jest to, że za szybko znikają.
Sos przygotowany na bazie pieczonych pomidorów i dyni ma same zalety: intensywny, wręcz słodki smak (kwaskowate pomidory są tu znakomicie zbalansowane słodką dynią), możesz zaostrzyć go używając oliwy z dodatkiem np. chili lub złagodzić, dodając do zmiksowanego już sosu np. jogurt czy śmietankę.
Nie po raz pierwszy przekonuję się, że wystarczy kilka składników i dobrze zaopatrzona spiżarnia w przyprawy, a można wyczarować absolutny hit. Pasta powstała z resztek dyni, pospolitej cebuli i czosnku oraz porządnej garści przypraw i to właśnie one robią całą robotę.