Słodko-słony sernik z sera Roquefort i miodu z orzechami włoskimi i gruszką

Słodko-słony sernik z sera Roquefort i miodu z orzechami włoskimi i gruszką

Zdjęcie - Słodko-słony sernik z sera Roquefort i miodu z orzechami włoskimi i gruszką | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zrobiłam sobie prezent na urodziny i upiekłam najbardziej dekadencki sernik, jaki kiedykolwiek jadłam. Sernik, który nie jest deserem. Sernik, po którym już nawet nie pomyślicie o deserze. Sernik, który znakomicie komponuje się z czerwonym winem.

Napiszę nieskromnie, ale taka jest prawda, jest to potrawa z wyższej półki. Nie do jedzenia codziennie, ale do rozkoszowania się smakiem, do celebrowania wszystkich niuansów, jakie w sobie kryje. Zaskakuje przede wszystkim formą, bo połączenie gruszki, orzechów włoskich i sera pleśniowego nie jest wielkim odkryciem. Pamiętam dość popularną w Polsce pod koniec lat 90. sałatkę z gruszką, orzechami i serem rokpol, czyli krajową imitacją słynnego sera. Kombinacja, jak widać, dość oklepana…

W kuchni francuskiej sery pleśniowe znajdują znacznie większe zastosowanie niż u nas. Nie tylko kruszy się je na wierzch dania czy podaje jako element deski serów, ale robi z nich sosy, piecze suflety czy podaje na ciepło na grzankach. A mnie uwiódł pomysł na sernik…

Zazwyczaj gotując, myślę o rodzinie. Królisi robię wszelkiej maści dania makaronowe i piekę słodkości, mężowi serwuję mięso na tysiąc sposobów, a rzadko kiedy egoistycznie robię coś tylko po to, by zaspokoić moje kubki smakowe. No chyba, że są to moje urodziny.

Zdjęcie - Słodko-słony sernik z sera Roquefort i miodu z orzechami włoskimi i gruszką | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ku mojemu zaskoczeniu rodzina stwierdziła, że im to bardzo smakuje. Malutka była zachwycona skarmelizowanym na wierzchu miodem i spodem orzechowo-owsianym. Chomiś, który musi wszystko spróbować, bo inaczej się zapłacze, domagał się więcej i więcej. Mąż kazał sobie odłożyć drugi kawałek do pracy. Naprawdę nie sądziłam, że kupię ich uznanie słodko-słonym wypiekiem, ale widać mają wyrobiony gust i smak.

Zdjęcie - Słodko-słony sernik z sera Roquefort i miodu z orzechami włoskimi i gruszką | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SERNIK Z SERA ROQUEFORT I MIODU Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I GRUSZKĄ

Spód:

  • 200 g krakersów owsianych (plain oatcakes)
  • 70 g orzechów włoskich
  • 125 g roztopionego masła oraz trochę do formy
  • 3 łyżki naturalnego miodu

Masa serowa:

  • 200 g sera Roquefort
  • 400 g serka Philadelphia
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu

Wierzch:

  • 1 gruszka
  • 1-2 łyżki miodu
  • odrobina masła do formy

Tortownicę o średnicy 23 cm natłuszczamy masłem (spód i brzeg). Orzechy mocno rozdrabniamy w malakserze, przesypujemy do miski. Do malaksera wkładamy krakersy i rozdrabniamy. Do rozdrobnionych krakersów wsypujemy 50 g zmielonych orzechów, wlewamy masło i miód, a następnie chwilę miksujemy, aż składniki się połączą. Masą wykładmy spód formy, dokładnie dociskając do brzegów. Pozostałymi zmielonymi orzechami obsypujemy brzeg formy, potrząsając ją, by równo je rozprowadzić. Brzeg powinien być obsypany do połowy wysokości. Wstawiamy formę na min. godzinę do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 110°C (z termobiegiem). Oba sery przekładamy do miski i ucieramy ręcznym robotem. Następnie dodajemy stopniowo po jednym rozbełtanym jajku i łyżce miodu i nadal ucieramy, zbierając masę z brzegów miski. Przelewamy do formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 ½ h.

Upieczony sernik odstawiamy do wystudzenia w formie. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 180°. Natłuszczamy małą blaszkę. Gruszkę kroimy wzdłuż w dość cienkie plasterki, odrzucamy środek z ogonkiem. Plasterki układamy na blaszce, smarujemy połową miodu i wstawiamy na 10 minut do piekarnika. Wyjmujemy blaszkę, przełączamy piekarnik na funkcję grilla, a plastry gruszki smarujemy pozostałym miodem. Wsuwamy blaszkę pod grill i opiekamy, aż miód zacznie się karmelizować. Ostrożnie zdejmujemy plasterki gruszki i aranżujemy na serniku.

Zdjęcie - Słodko-słony sernik z sera Roquefort i miodu z orzechami włoskimi i gruszką | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

(przepis z moimi zmianami wg „Taste Ireland” Autumn 2016)

Kategorie przepisów