Owsianka z winogronami, malinami i orzechami

Owsianka z winogronami, malinami i orzechami
Na dobre rozpoczęcie jesiennego poranka polecam pyszną owsiankę z malinami, winogronami i orzechami. Gotowa w zeledwie 5 min jest szybką opcją dla zabieganych osób. Płatki owsiane wystarczy zalać mlekiem roślinnym, dodać owoce i posiekane orzechy. Zagotować i gotowe. Ta owsianka dostarczy Ci energi na poranek, dawki magnezu i potasu. Wspomoże twoje jelita dzięki dużej dawce błonnika. Ciemne winogrona, które zerwałam w ogrodzie są źródłem antyoksydantów o działaniu prozdrowotnym. Ponadto dostarczają magnez, potas, bor oraz witaminy tj. C, K, B1, B2, B6 i beta karoten. Maliny także dostarczą nam przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed starzeniem się. Podobnie jak winogrona zawierają magnez i potas, a także wapń i żelazo. Sami widzicie wystarczy tak niewiele, aby zapewnić naszemu organizmowi tyle dobra na rozpoczęcie dnia.
Porcja dla 1 osoby
Składniki:
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego,
  • 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych,
  • 12 malin,
  • 80 g ciemnych winogron,
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Płatki owsiane należy wsypać do garnuszka, zalać mlekiem i zagotować przez 3 min. Przełożyć do miseczki, dodać maliny i wyciśnięte ze skórki winogrona. Orzechy obrać i posiekać, wsypać do owsianki. Wymieszać i zajadać do porannej kawy.
Zdjęcie - Owsianka z winogronami, malinami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Owsianka z winogronami, malinami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów